Fakta om svenska vinbranschen

Intresset från media och allmänheten ökar och vi får regelbundet frågor om den svenska vinbranschen och hur den utvecklas; antal odlare, total areal, antal vinstockar, total produktion etc. I stora drag vet vi svaren men, i brist på officiell statistik, samlar vi från och med 2004 in data för att kunna ge mer precisa svar.

Dryckesbranschrapporten
Detta är en årlig lägesbeskrivning av den svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker: branschens storlek, struktur, bredd och lokalisering. Här finns en del fakta om den svenska vinbranschen.
Statistiken baseras på uppgifter i SCB:s Företagsregister som har bearbetats och kompletterats med annat källmaterial.

Dryckesbranschrapporten är producerad på uppdrag Branschorganisationen Svenskt Vin, LRF lokal mat och dryck, Sveriges Oberoende Bryggerier och Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPAA.

Arealer och volymer (december 2016)
Svenska vinodlingar upptar tillsammans en areal på omkring 100 hektar.
Skörden beräknas uppgå till cirka 100.000 kg druvor och därav producerat vin 60.000 liter.

Lagar (december 2016)
Tillverkning av vin i Sverige regleras av Alkohollag 2010:1622.