När du köper en flaska mousserande vin från Sverige och du ser vårt märke på etiketten så vet du att vinet är producerat med största noggrannhet och med hjärtat. SSWA är en sammanslutning av vinodlare som kommit överens om att följa några riktlinjer när vi gör vårt mousserande vin.
Riktlinjerna är inte till för att vi alla skall göra samma stil på vårt vin utan bara för att vinet ska hålla en jämn och hög kvalitet.
- Inga tillsatser av socker är tillåtna vid 1:a alkholjäsningen.
- Alla druvor plockas för hand vid skörd
- Det färdiga vinet måste innehålla minst 85% Solaris.
- Methode Traditionell, minst 12 månader på jäst och minst 3 månader på kork för blended wine (NV).
För (V) årgångsviner gäller minst 36 månader på jäst och minst 3 månader på kork. - Andra jäsningen på flaska skall uppnås minst 5,5 bar
- Endast druvor odlade i sverige på friland får användas
- Flaskan ska ha agraff och naturkork, agraffen öppnas 6 halvvarv moturs.
- Alkoholhalt i färdig flaska får variera mellan 11-13% med 0,5% felmarginal upp/ner
- EU-regler för blandning mellan årgångar och druvor gäller
Vinvärldens bäst bevarade hemlighet
Varje år får vi frågan; -Går det verkligen att odla vin i Sverige. Några av oss svarar ironiskt; -Nej men vi gör det ändå. Sedan början på 20-talet har vi odlat vin i Sverige och från 2010 har näringen ökat för varje år. Idag har vi ca 150 hektar vinodling fördelade på ca 200 vingårdar, varav ett 50-tal är kommersiella.
Förutsättningarna att producera kvalitetsvin i Sverige är mycket goda. Vi har hittat en druva som trivs ypperligt i vårt klimat och vi har också lyckats med vinifieringen. Idag har svenska viner tagit både guld, silver och bronsmedaljer i internationella tävlingar och svenskt vin har därmed tagit en plats på den internationella vinscenen.
Den i särklass vanligaste druvan som odlas i Sverige är den gröna druvan Solaris. Man kan säga att den är den svenska druvan. Solaris trivs mycket bra i vårt klimat och ger ett friskt vin som lämpar sig väldigt bra att göra mousserande vin av. Druvan mognar normalt i september till oktober och musten har en pigg fin syra. Solaris har också en hög resistens mot svampsjukdomar och därför besprutas svenska vinodlingar mycket lite, mindre än officiellt klassade ekologiska odlingar. Även om svenska vingårdar inte velat klassificera sig som ekologiska är filosofin för odling ett hållbart förhållningssätt över tid.
Med det här klimatet och druvan Solaris har vi de bästa förutsättningar som vi kan önska för att göra ett mousserande vin i världsklass. Det enda som talar emot oss är tiden. Alla producenter är relativt nyetablerade och mousserande vin tar tid. Så just nu finns det enbart små volymer på marknaden men mycket vin ligger på lager och mognar. Så det bästa sättet att få smaka svenskt mousserande vin är att hålla utkik på systembolaget, lokala krogar och restauranger eller att besöka någon producent som håller vinprovningar.
Medlemmar
OBS! Vi genomför en uppdatering av hemsidan där registrering av vingårdar till kartvyn pågår.
Särtshöga Vingård
Flyinge Vingård
Ästad Vingård
Klagshamns Vingård
Stora Boråkra Vingård