Visioner

  • Vingårdar och Vinslott i Sverige på den svenska landsbygden!
  • Svenska Vinsorter tappade på buteljer till försäljning på Systembolagets Sverigehylla, sprungna ur vinstockar med sina rötter i den svenska kalkstenen eller i det vittrade urberget!
  • Vinfält med vinstockar i räta rader på sluttningar och slättmarker med skördemogna blå och gyllengula druvklasar!
  • Internationellt diplomerat svenskt vin i glasen på stjärnkrogen likaväl som på pizzerian!

Ovanstående bilder av en verklighet finns att upptäcka redan idag.
Än så länge som enskilda, isolerade inslag, ännu inte  som en helhet – Vinlandet Sverige.

Sverige – Ett Europeiskt Vinland.

Föreningen Svenskt Vin formulerade under år 2016 strategier vars syfte är att realisera Vinlandet Sverige.

Mot mångas odds finner vi idag exempel på svenska viner som behängs med internationella utmärkelser, individer och familjer som helhjärtat satsar på att bygga upp ”sina svenska vingård”, skapa ”sitt svenska vin”, en tillgänglighet av svenska viner på Systembolaget och på krogen.

Detta är bara början.

Sverige ska bli ett unikt vinland med kvalitativa viner sprungna från friska vinstockar producerade i små och medelstora vinerier av kunniga och stolta vinmakare/vinodlare.

Odlandet och vinifieringen, odlarna och vinmakarna är den ena delen i skapandet av Vinlandet Sverige. Den andra är vinnjutarna, de vinintresserade, de vinkunniga.

Som vinälskare skall du kunna komplettera dina vinresor till vingårdar och vinslott exvis i Chablis, Langedoc, Montalcino och Chianti med vinresor exvis till Kullabygden, Österlen, Blekinge och Öland.

Som vinintresserad skall du på hemmaplan kunna delta i odlings- och skördearbete, fördjupa dina kunskaper om hur det kvalitativa vinet grundläggs i det omsorgsfulla arbetet i vinodlingen.

Som kulturbärare ska du som svensk, på ett likartat sätt med andra europeiska systrar och bröder, kunna smaka på och köpa med dig svenskt vin producerat på de svenska vingårdarna.

Vinlandet Sverige växer fram genom de många människornas enskilda initiativ, energi och beslutsamhet.
Föreningen Svenskt Vin finner sitt berättigande i att på ett antal definierade områden bidra till denna utveckling. I detta skede förverkligas detta främst genom ideella insatser av enskilda människor, vinintresserade tillsammans med vinodlare, i organiserad form.