Sommelierns tankar

Nytt år, nya möjligheter och nya viner!

Vi klarade det, december och julen har passerat, dock ej obemärkt, utan med en hel del att stå i för de allra flesta. Julstressen har högst troligt legat som en tjock ogenomtränglig dimma i form av tvångsmässiga måsten som julpynt, julstädning, julmat, julklappar, bjudningar med eventuellt ytterligare en mängd ångestrelaterade göromål.

För oss inom restaurang innebär december en intensiv men rolig tid med alla gäster som vill komma och äta och dricka gott. Som vanligt serverar vi hos oss med fördel svenskt vin till julmaten och som jag berättat tidigare så fungerar många svenska viner alldeles utmärkt till julens alla smaker.

Så äntligen kan vi lägga det gångna året bakom oss, reflektera, blicka framåt och öppna för ett nytt som vi för det mesta går in i med optimism. Oavsett om vi avlagt spontana, mer eller mindre ogenomtänkta nyårslöften vid tolvslagets magiska ögonblick som vi sedan kanske bittert får ångra på nyårsdagen, så går de allra flesta av oss ändå in i det nya året med positiva tankar och en slags jävlar anammainställning. Vi tänker att nu ska vi minsann ta tag i saker som länge funnits på agendan eller på ”to do-listan” men som ibland kanske allt för lättvindigt och utan grund, fallit bort. Det är ändå bra att vi plockar upp det till ytan åtminstone en gång om året, det som vi kanske medvetet förträngt, just när vi är i färd att med glatt sinnelag fyra av Champagnekorken mot fyrverkericrescendot på nyår. Om man själv skulle ”råka” glömma bort sitt eller sina nyårslöften, så gör inte ens omgivning det.

Själv skålade jag i svenskt vin både på julafton, juldagen, och nyårsafton tillsammans med de flesta andra helger också för den delen, samt många av vardagarna däremellan. Svenskt vin går från klarhet till klarhet och även om 2019 var för svenska odlare ett högst blandat år så ger det lärdomar och erfarenhet för kommande. En del lyckades bra medan andra inte fick ut så mycket som man önskade av sin vinodling. Det ska bli spännande att börja prova och jämföra med tidigare årgångar så snart flaskorna börjar smycka hyllorna. Jag har med tiden märkt att det är betydligt lättare att sälja in ett svenskt vin då den skepsisen som fanns för ett antal år sedan och som vilat över svenskt vin, har mjuknat. Vi har börjat bli stolta över att vara ett vinproducerande land och det med rätta.

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer” som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Under hösten 2019 tror jag att jag var en av de bidragande orsakerna att en del svenska viner tog slut på systembolaget. Aldrig tidigare har jag haft så många vinprovningar med svenska viner, inte bara på Aludden Prôvidore där jag har min bas, utan även på många andra ställen. Det är såklart ett angenämt bekymmer att det tar slut och otroligt kul att det finns ett växande intresse att prova viner tillverkade i Sverige. ”Tyvärr” så kommer våren 2020 att bli ännu tuffare och roligare med för min del med fler provningar med svenska viner än under hösten, där jag kommer få kuska runt från södra Skåne ända upp till Värmland för att sprida budskapet.

Naturligtvis har min bok, ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”, som kom ut i maj förra året också varit en bidragande orsak till att fler och fler har upptäckt eller vill upptäcka svenska viner och att intresset vuxit tyder på de allra flesta vinälskares nyfikenhet och öppna inställning till vin. Att det spelar ingen roll vilken eller vilka druvor ett vin är gjort på. Ett gott vin är ett gott vin, oavsett var det kommer ifrån.

Det är oerhört inspirerande att komma till ett nytt ställe och få möjligheten att berätta om våra svenska viner och svenska vinodlare om deras hårda, tuffa, ibland otacksamma arbete som skänker oss vinälskare så mycket. Det ger mig en enorm energi att få vara en del av det svenska vinmaskineriet och få fortsätta att berätta och sprida kunskapen om svenskt vin och dess existens.

Man kan inte begära att alla ska älska svenska viner, men vi kan se till att alla får reda på att det finns, möjligheten att prova och att det är ett hållbart gott alternativ.

Jag önskar alla ett gott nytt svenskt vinår 2020!