Sommelierns tankar…

 Jag heter Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Det Svenska Vinet – ett välkommet tillskott i den stora vinfamiljen

Vår underbara värld, ja, då talar jag förstås om den spännande vinvärlden. Den utökas ständigt med nya viner och årgångar, gamla druvsorter som börjar användas på nytt, uppvaknandet av sömniga områden som levt en undanskymd tillvaro där man plötsligt insett områdets potential och börjat tillverka viner av hög kvalitet som betingar hysterisk efterfrågan och därtill skyhöga priser. Och ibland, ja ibland kan det till och med hända att vi får vara med om födelsen av ett nytt vinland som gör entré på världens stora vinscen och som därtill generöst bjuder på nya spännande doft- och smakpaletter. Detta unika skeende får vi vara med och bevittna här och nu och samtidigt får vi följa och leda utvecklingen på nära håll. Hur spännande som helst!

I Sverige finns det god potential att på bred front tillverka viner som står sig mycket bra kvalitets-mässigt internationellt. Det görs redan på flera håll. Det som talar emot oss och samtidigt för oss, är vårt eländiga hemska, fantastiskt underbara klimat. Vi kommer också med tiden att förstå vad som händer med vinrankan när den åldras och lämnar barnstadiet i våra svenska jordar, vilket i sin tur kommer leda till ökad förståelse om denna fantastiska växt och kommer att resultera i att symbiosen mellan vinodlare och vinranka blir i det närmaste sakral.

Vi brottas fortfarande med vårt karga klimat och har en ganska stor årgångsvariation. Spännande för konsumenter men mindre roligt för vinodlaren och kanske inte helt optimalt heller så här i början av den svenska vinodlingsresan.

I Sverige finns ännu inte marginalerna där halva skörden kan kasseras och man kan klara sig ändå. Det är svårt att livnära sig på enbart vinodling i Sverige pga flera orsaker. Klimatet är en del och bristen på det långa arvet och erfarenheten av vinodling som stora delar av övriga vinvärlden besitter, är en annan. Dessutom gynnar inte den svenska alkohollaglagstiftningen svenska vinodlare fullt ut, där gårdsförsäljning, till att börja med, skulle vara en spark i rätt riktning för alla.

Men på vår väg mot toppen till det segment där vi kanske till slut hamnar, eller väljer att hamna i, så är det tappert, idogt och envist hårt arbete som krävs av alla. Då menar jag av vinodlare, press och media, Systembolaget, sommelierer på restauranger runt om i landet, de som styr den svenska skutan och konsumenterna, ja alla de som dricker och provar svenskt vin. Tillsammans måste vi sprida budskapet att  svenskt vin existerar, framför allt i dessa tider då vi talar om det lokala och närproducerade. Och vad kan vara mer lokalt än vin från Sverige. Förbannat gott är det också!