Österlens Vingårdspark Tygeå – Vingårdarna i parken

Inte långt från Sandhammarens vita stränder, vid Skånes sydkust, ligger den lilla byn Ekesåkra. Det finns bara 7 året runt boende i byn men detta till trots finns det 2 kommersiella vingårdar där. Österlens Vingårdspark Tygeå ligger granne med Österlenvin, som beskrivs mer i en egen artikel.
Kaj Nilsson planterade sina första vinstockar 2004 och 2007 började han anlägga vingårdarna på den plats där de nu finns. Han har byggt sina vingårdar som en del av en stor park. Det finns 3 odlingar och man kan ta sig mellan dem på vackra slingrande stigar.

Vingårdarna ligger vackert inbäddade i en park med slingrande stigar där besökarna kan ta sig fram.

 

Om man besöker vingården kan man även passa på att besöka de fina sandstränderna vid Sandhammaren. Man kan även titta på Sandhammarens fyr som tändes första gången 1862 och världens äldsta livräddningsbåt från 1855.
Kaj sköter själv underhållet av hela parken och de 3 vingårdarna. Han har därför rationaliserat arbetet och det senaste tillskottet är en modern Ferrari-traktor som bla används för att fräsa bort allt ogräs mellan stockarna.

Kaj visar stolt upp sin nya Ferrarritraktor.

Kaj tar gärna emot enstaka besökare och grupper upp till 30 personer. Man får då en guidning i parken och i vingårdarna och i vineriet. Provsmakning har han inte men man kan köpa vinerna på Systembolagen i Ystad, Simrishamn och
Tomelilla . 
I det egna vineriet görs Rött-, Vitt- och Rosévin.
Till det röda vinet och rosévinet används de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis och till de vita vinerna används huvudsakligen Solaris.
Kaj har valt att både arbeta både med ekfat och ståltank och har ett välfyllt lager av viner för att snabbt kunna leverera.
Vinerna från vingården har fått många fina vitsord och Håkan Larsson utsåg 2014 Kajs röda vin Sandhammarens Prisma 12 till Bästa röda vinet.

Kaj har ett välfyllt lager för snabb leverans när det tar slut hos kunden.

Fakta om Österlens Vingårdspark Tygeå
Ägare: Kaj Nilsson
Vinmakare: Kaj Nilsson
Viner: Rött-, Vitt– och Rosévin
Areal/Produktion: 0,75 ha och 1000 liter vin/år
Besök: Guidade turer med möjlighet att ta med egen fikakorg. Ej provsmakning
Kontakt: Gärna via mejl till
vingardsparken.tygea@gmail.com eller telefon +46 706 18 72 01

Hemsida: www.osterlens-vingardspark-tygea.se
Adress: Sandhammarevägen 253, 217 77 Löderup
 


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild: Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil