Domaine Aalsgaard – En Svensk/Dansk vingård med gårdsförsäljning

Några kilometer norr om Helsingör ligger samhället Ålsgårde. Här bor Lars och Christina Hagerman och här har de sitt vineri och försäljning av vin och där märkte den uppmärksamme läsaren en stor skillnad mellan att driva vinodling i Sverige och Danmark. Någon kilometer därifrån ligger deras vingård i ett perfekt Nord/Syd läge.

Lars i sitt vineri som ligger i direkt anslutning till bostaden.

Lars och Christina kommer båda från Sverige och träffades under studenttiden i Lund. Det var en Valborgsmässoafton, berättar Christina och Lars tillägger att det var under förra årtusendet.
Efter avslutade studier vid Köpenhamns universitet köpte paret 1970 det hus de idag bor i norr om Helsingör.
Lars intresse för vin, eller mer specifikt för vinstockarna, hade funnits några år innan han bestämde sig för att plantera några stockar hemma i trädgården. Detta var mest på skoj men 1992 planterade Lars 126 st Ortega på en bit mark i närheten av bostaden. Dessa hade man kvar till 1997 då man hittade den perfekta marken som man lyckades arrendera. 1998 planterades de första raderna med Ortega och Madeleine Angevine och 2005 planterades Solaris på den sista biten mark. Idag har man ca 2000 vinstockar av 5 olika gröna druvor. Förutom de nämnda finns även Siegerrebe och Kerner.
Själva odlingen sköts med minimal sprutning och ingen konstgjord gödning används. Från en stor hästgård i närheten får Lars 4 ton hästgödsel varje år som han kör ut för hand i odlingen.
Lars är även medlem i FDV, Föreningen dansk vinavl, som motsvarar vår svenska förening Svenskt Vin.

Både i Danmark och i Sverige har Lars genom åren förmedlat sin stora kunskap kring odling och tillverkning av vin. Detta har gjorts genom otaliga kurser på båda sidor om sundet och med artiklar i Danska Vin-pressen och Svenska Vinbladet. Numera används Lars ofta som domare vid vintävlingar.

 

Innan Lars började arbeta som vindomare både i Danmark och Sverige hann han med att få fina priser för sina viner. Numera lämnar han inte in sina viner till bedömning eftersom han ofta finns med i juryn som avgör vilka viner som ska tilldelas utmärkelser. Lars är tillsammans med Percy Månsson på Domän Sånana i Skillinge hedersmedlemmar i Föreningen Svensk Vin.
När man besöker Domain Aalsgaard får man, efter en spännande visning av vingården, även prova vinerna hemma hos Lars och Christina. Man kan sedan köpa med sig några flaskor vin. Största delen av vinet som produceras säljs direkt från gården medan en mindre del går till några utvalda restaurangen samt till Backevin i Helsingör där privatpersoner också kan köpa dessa. Man tar emot grupper från 8-25 personer och har 30-40 gruppbesök om året.

Vid infarten till bostad och vineri finns en skylt så man hittar dit.

 

Fakta om Domain Aalsgaard:
Ägare: Lars och Christina Hagerman
Vinmakare: Lars Hagerman
Viner: Vita torra viner och under vissa år även halv-torra
Areal/Produktion: 1 hektar och 1000 liter vin/år
Besök: Förbokade guidade turer i vingården, provsmakning och försäljning av vin. Om man enbart ska köpa vin behövs ingen förbokning.
Kontakt: Via mejl till lars.hagerman@gmail.com eller telefon från Sverige +45 535 456 71
Adress: Ålsgårde Stationsvej 13, 3140 Ålsgårde


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild: Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil