Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Festernas fest – Nobelmiddagen i Stockholms stadshus. Festen är också ett fantastiskt skyltfönster för gastronomiska upplevelser i Sverige. Få andra fester torde TV-sändas med sådan detaljrikedom i stora delar av världen. Och är man det minsta intresserad av mat vid sidan av vetenskap kommer man som tittare att intressera sig för vad det är som ligger på faten och vad som bubblar i glasen. Men vad är det egentligen som bubblar i glasen när Sverige visar upp det bästa vi förmår för omvärlden?

Svenska Dryckesakademien är en ideell förening med ändamål att stimulera framställning, presentation, servering och konsumtion av drycker framställda i Sverige av svenska råvaror samt bygga och vidareförädla kultur kring dessa drycker från akvavit till mjölk. Sverige har genomgått en gastronomisk revolution de senaste 25 åren. Den har bl.a. inneburit att kvalitetsmedvetenheten ökat tillsammans med experimentlustan i köken. Och så har den rika tillgången på råvaror i absoluta världsklass från svenskt jordbruk såväl som från skog, mark och vatten blivit en självklar utgångspunkt i matlagningen. Numera är det världen som blickar på Norden och den nya nordiska maten.
Men dryckerna är ännu sorgligt förbisedda trots att det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn runt om i landet. Då handlar det om småskaliga bryggerier, musterier, cidrerier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut och Svedka vodka. ”Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker. Då är det faktiskt anmärkningsvärt att man fortfarande oreflekterat bjuder gästen sydeuropeiska vinpaket också när menyn är nordisk eller svensk”, säger Claes Wernerson, preses i Svenska Dryckesakademien. ”Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri”, framhåller Martin Ragnar, sekreterare i akademien. ”Och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment”.

”Nobelmiddagen är ett skyltfönster som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik, men istället serveras det alltså år efter år kontinentala vinpaket som rundas av med importerat kaffe eller te”, fortsätter Claes Wernerson, som till vardags driver Qvänum Mat & Malt med öler och snapsar på tillverkningslistan.
För att försöka bidra till en positiv utveckling har Svenska Dryckesakademien därför tagit fram ett eget alternativt dryckespaket till kvällens Nobelmiddag, en då enbart med drycker framställda av svenska råvaror. Paketet är sammansatt av akademiledamoten och restaurangchefen på Fäviken Magasinet (ansedd som Sveriges allra bästa restaurang), Karin Hillström.

För mer information:
Claes Wernerson, preses i Svenska Dryckesakademien – 070-6228353
Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien – 073-5209695
Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se