Svenskt Vins årliga
Vinbedömning 2022

FSV har åter igen genomfört den årliga Vinbedömningen tillsammans med Madeleine Stenwreth, Master of Wine. När jag pratade med henne efter provningen säger hon att kvalitén på årets viner var överlag bättre än förra året. Men sorligt nog var det endast sju producenter som lämnat in totalt 14 viner. Där måste vi bli bättre om vi ska kunna genomföra provningen i fortsättningen.

Madeleine Stenwreth, Master of Wine

Provningen ägde rum på Grappe vinkällare i Stockholm och till sin hjälp hade Madeleine två ”sidekicks”, Anton Weström och Krister Bengtsson, som också provade alla viner. Tillsammans har de vänt och vridit på formuleringarna runt varje vin som blev belönat med brons, silver eller guldmedalj. Nytt för i år är också att varje medaljör får ett diplom med Madeleines formulering på. Alla har också fått möjlighet att prata personligen med Madeleine för att få ev. tips och råd på hur man kan förbättra sin vinproduktion. Helt unikt för FSVs vinbedömning. I vilken annan bedömning finns den möjligheten? Och det är också hela idén med detta arrangemang, att inte se det som en tävling om medaljer utan ett sätt att få en internationellt kunnig och erfaren vinprovare att prova våra viner utifrån ett internationellt perspektiv. Därefter få konstruktiv feedback.

Vi har också funderat över möjligheterna att göra bedömningen till ett mer publikt tillfälle att visa vad vin kan prestera inom Svenskt Vin. Att bjuda in alla medaljörer och även press och media till en prisutdelning på Grappe där alla inbjudna kan få smaka våra viner kunde vara nästa steg. Det kräver förstås att fler lämnar in sina viner till bedömning så att ekonomin blir lite bättre nästa år.

Vinbedömning 2022

Guld
Särtshöga Cuvée Tradition 2019
Brattås Sole SM 2021
 
Silver
Särtshöga Millésimé 2017
Hallavång Mousserande 2020
Klagshamn Silex 2020
 
Brons
Särtshöga Millésimé 2018
Aplagården Mousserande 2020
Brattås Sole DP 2021
Håks Gård Leon Millot 2018
Åhus Vingård Leon Millot 2019