Vistakulle Vingård – En omöjlig dröm som blev verklig

 På en västsluttning mot Vättern hittar vi Vistakulle
Vingård. Från vingården har man en vacker utsikt över Vättern precis som Anders och Veronica Åberg har från bostaden i närheten av vingården. För att hitta till Vingården får man ta av från E4 efter Husqvarna och sedan följa den gamla vägen en liten bit norrut.

Anders Åberg i vingården. Skörden är nära.

Vistakulle är en bergstopp som reser sig 152 meter över sjön Vättern. Den finns mitt mellan Jönköping och Gränna i det område som kallas Östra Vätterbranterna. Berggrunden där utgörs främst av grönsten som är en bergart som lätt vittrar. Detta har gjort jorden rik på mineraler och där växer även en hel del ovanliga örter. 2012 utsågs området till ett biosfärsområde av UNESCO. Trakten där Vistakulle Vingård finns är mest känd för sina stora äppelodlingar men i framtiden räknar man med att vinodlingar också ska finnas och utvecklas där.

När de 2006 flyttade in i det gamla turisthotellet såg de ganska fort möjligheterna att anlägga en vingård på sluttningarna. Efter en resa till Toscana bestämde de sig och beställde några plantor Chardonnay och Pinot Noir och planterade dessa 2007 i den egna trädgården. Det visade sig ganska snabbt att dessa sorter inte klarade av att utvecklas i det svenska klimatet. Man gjorde då ytterligare försök med några andra sorter som klarade klimatet bra men som inte gav något bra vin.

Efter att ha fått kontakt med föreningen Svenskt Vin bestämde man sig för att prova sorterna Solaris och Rondo. 2011 planterade man dessa på prov. Resultatet blev så bra att man redan 2012 arrenderade mer mark där man sedan planterade ytterligare 500 Solaris. 2014 utökades med ytterligare en vinodling mitt i Vistakulle Fruktodlings stora äppelodlingar. Idag består vingården av tre olika vingårdar med sorterna Solaris och Rondo. Totalt har man idag 1100 plantor där sorterna Solaris och Rondo dominerar. Man har även ett mindre antal Blauer Frühburgunder, Cabernet Cortis, Leon Millot och Phönix.

Fem år senare, 2019, kunde man för första gången köpa Vistakulles viner på Systembolaget. Hela produktionen, 300 flaskor, såldes slut på 24 timmar.

Det finns ytterligare tre vingårdar att besöka i närområdet och när man ändå är här ska man inte missa att besöka Gränna och kanske ta en båt ut till Visingsö.

Vistakulle vingård tar gärna emot förbokade besök för guidad tur i vingården. Dessa gör man oftast i den vackra odlingen som är belägen mitt i Vistakulle Fruktodlings äppelodlingar.

Veronica Åberg under skörden i september 2016

Fakta om Vistakulle Vingård

Ägare: Anders och Veronica Åberg
Vinmakare: Anders Åberg
Viner: Vita viner och Roséviner
Areal/Produktion: Mindre än 0,5 ha och 1000 flaskor om året
Besök: Guidade turer i vinodlingen. Förbokning krävs.
Kontakt: Via mejl anders.aberg@telia.com eller telefon 0706-18 95 77
Facebook: @vistakullevingard
Hemsida: www.vistakullevin.com
Adress: Vistakulle 1, 561 92 Huskvarna