Fredholms Vingård – I vinet sanningen – En av Sveriges äldsta vingårdar

I det lilla samhället Tyringe utanför Hässleholm hittar vi en av Sveriges äldsta vingårdar. Här har Jenny och Pär Fredholm skapat sitt paradis på jorden. För att hitta hit kör du väg 21 från Hässleholm mot Helsingborg. Innan Tyringe tar du till vänster mot Skyrup och efter en dryg kilometer är du framme. Karta finns också på hemsidan.


Pär Fredholm på väg med druvor
från skörden till vineriet.
Fotograf: Mathilda Stjärnfeldt

Pär och Jenny har länge haft ett intresse för vin och när de köpte ett hus med källare gjorde de snabbt om den befintliga matkällaren till vinkällare. Intresset av att göra eget vin började också vakna och Pär fick kontakt med några odlare i Sverige och bestämde sig för att prova själv. Han fick kontakt med vingården i Klagshamn och beställde plantor därifrån.

2002 planterade Jenny och Pär 25 vinstockar hemma i den egna trädgården.


Jenny Fredholm rensar bland
klasarna vid skörden.
Fotograf: Mathilda Stjärnfeldt

Det fanns inte så många olika sorter att välja på så det fick bli den blå druvan Rondo.

Efter detta blev Pär  en av pionjärerna som startade föreningen Svenskt Vin. Pär var kassör under två år i början.

2008 hade Pär övertalat sina andra tre syskon att vara med. Tillsammans planterade de 400 stockar på det ställe där vinodlingen finns idag. Nu var det tre sorter som gällde. Solaris, Siramé och Rondo. Idag har Pär och Jenny själva övertagit vingården som nu innehåller 1 400 vinstockar. 1 000 av dessa är Solaris som används för att göra ett stilla vitt vin.

Av de 25 Rondostockarna som fanns i trädgården finns bara en kvar som ett minne över hur det hela startade.

 

 

Paret Fredholm har inte velat satsa på ett eget vineri utan hyr idag in sig i Flyinge Vingårds nybyggda anläggning. Man skördar druvorna och transporterar sedan dessa till Flyinge där man gör klart vinet. Efter buteljering flyttas de till Fredholms egna lager där de sedan levereras ut till Systembolaget och  vissa utvalda restauranger i Stockholm, Malmö och ytterligare några större städer. Det finns på lager på de närmsta Systembolagen men går även att beställa inom hela Sverige.

Det bästa vinet, Elsa, har två gånger belönats med Great Gold som är det bästa betyg man kan få på International Wine Awards i Spanien. Elsa 2017 fick medaljen 2018 och nu senast fick Elsa 2019 samma medalj och hela 95 poäng av domarna.

Jenny och Pärs hund  Elsa trivs också i vingården.
Hon har gett namn till Fredholms förnämsta vin
som vunnit Great Gold flera gånger i
internationella tävlingar.
Fotograf: Mathilda Stjärnfeldt

Fredholms har idag gått ifrån att försluta flaskorna med vanlig kork och använder istället glaskork. Detta valde man för att man då helt kan undvika korkskadade viner.

Pär och Jenny tar gärna emot besökare för guidade turer i vingården. Grupper upp till 50 personer är välkomna.  Förbokning krävs.

 

 

Fakta om Fredholms Vingård

Ägare: Jenny och Pär Fredholm
Vinmakare: Pär Fredholm
Viner: Vita viner av Solaris, Rosé och vissa goda år även Rött vin av Rondo och Sirame.
Areal/Produktion: 0,5 ha och ca 1 000 liter/år
Besök: Förbokade guidade turer i vingården.
Kontakt. Kontaktformulär på hemsidan, mejl till info@fredholmsvin.se eller telefon 0708 15 06 05
Instagram: Fredholmsvin
Hemsidawww.fredholmsvin.se
Postadressdress/Besöksadress: Augustenborgsvägen 20,  282 32 Tyringe

 

Ladda ned PDF- fil här: Fredholms vingård