Domaine Bellevue – En parcell av Alsace i Malmö

För att hitta till vingården Domaine Bellevue får man ta sig till Limhamn, mot Malmö, eller tvärtom. Utifrån vägen ser man inte så mycket men när man passerat genom Phoenixstocken i grinden och kommer innanför häckarna utbreder sig en parcell av Alsace. Här har Ulla och Sven anlagt en vingård på sin villatomt om 1050 m2.

De gröns Solarisdruvorna mognar bra i den lummiga trädgården

Inspirationen till vingården har man hämtat från Alsace, Frankrikes nordöstra vinregion, dit man gjort otaliga resor de senaste decennierna. Paret Funke har till och med blivit hedersmedborgare i sin favoritby Hunawihr, mitt i hjärtat av Alsace, som ligger ca 1 mil norr om Colmar. I Hunawihr har de inkvarterat sig hos väl kända vinbönder och det kommer att fortgå så länge orken hänger med.

Namnet på den egna vingården, Domaine Bellevue, har man valt eftersom den ligger i området Bellevue i Malmö.

Vingården består idag av 220 stockar. Den första planteringen gjordes 1981. Då var det Riesling från västra Moseldalen som gällde samt röd och vit Elbling från Luxemburg som kompletterades med Müller-Turgau, Kerner och Ortega. Dessa, förutom Rieslingen, ersattes i början av 1990-talet mot resistenta sorter av Muscat d´Alsace, Muscat Bleu, och Pinot Noir. 2002 utökades med Solaris, och Phoenix.

För att ha kontroll över hela processen från plantering till färdigt vin har Sven byggt om en del av det gamla lusthuset på tomten, byggt 1900, till eget vineri. Ovanpå vineriet finns även ett gästrum och från balkongen har man vacker utsikt över vinodlingen.

Det hela började med en arbetsresa till staden Trier i Moseldalen i Tyskland. Svens intresse för vin har sedan långt tillbaka varit stort och här genomgick han elddopet genom goda kontakter med vinbönder. Genom dessa kontakter fick han hem Riesling och de övriga stockarna. De planterades och det visade sig att de trivdes bra. Jordmånen som är sandjord på kalkberg en meter ner i marken är perfekt för vinodling och ger dessutom den karaktär på vinet som Ulla och Sven samt andra tycker om.

Ända sedan 1980-talet har Ulla och Sven årligen åkt till Alsace för att på plats dricka och köpa de goda vinerna. När sedan det egna intresset för att odla vin startade blev resorna till Alsace även utvecklande för hur man tillverkar sitt eget vin och där har Sven även fått flera mentorer som han haft stor nytta av när han nu gör det egna vinet. Sven har också skaffat sig utbildning kring tillverkning av vin i Tyskland.

Sven har fortsatt vidareutbildning genom kursverksamheten i FSV (Föreningen Svenskt Vin). Ordförande Sveneric Svenssons Vinmakarkurs 2017 och Handbok för Vinmakare har varit till stor nytta för Sven där han kunnat verifiera tidigare införskaffade egna kunskaper och samtidigt skapat nya insikter i vinmakning. Före skörd låter Sven sända must från druvor plockade från vingården till Sveneric för analys. Värdena i analysen ligger sedan till grund för bestämning av arbetet med vinmakeriet till bästa resultat av färdigt vin. För att utvärdera sitt färdiga vin sänder Sven även prover på detta för analys av Sveneric. Resultaten av analyserna har hittills varit lysande med finaste vitsord. Svenerics bedömning till utmärkelser i diplom har varit både silver och guld.

Funkes viner har fått uppmärksamhet i Alsace och där tvekar man inte längre på att det går att göra vin i Sverige, vilket man först inte trott.

Ulla och Sven bestämde sig tidigt för att odla och göra sitt eget vin för att när de inte längre orkar åka till Alsace eller andra delar av Frankrike så skall de kunna göra det hemma i sin trädgård. Och på den vägen har det blivit.

Vinerna från Domaine Bellevue har också fått fina erkännande i bla FSV:s årliga bedömning

Ulla och Sven  Funke på besök i Hunawihr i Alsace. Bilden är tagen av Carolyn Sipp Mack som är dotter och en av arvtagarna i 10:e generationen till Vinhuset Sipp Mack som är det största vinhuset i Hunawihr i Alsace.

Fakta om Domaine Bellevue

Ägare: Sven och Ulla Funke.
Vinmakare: Sven Funke.
Viner: Solaris, Phoenix, Muscat d’Alsace, Muscat Bleu, Pinot Noir.
Areal/Produktion: 0,1 ha och 200 flaskor/år
Besök: Tar gärna emot grupper om 6 besökare.
Kontakt. Via mejl till s.funke@telia.com eller telefon 0705-16 40 60
Besöksadress: Östanväg 46, 216 19 Malmö

Ladda ned PDF- fil här: Domaine Bellevue