Sommelierns tankar

Hemester i Vinland!

Stort tack kära Corona för att du drabbade oss, ungefär vid den tiden när många av oss börjat planera var semestern sommaren 2020 skulle avnjutas någonstans. Himla gött att vi slapp fundera på det och pengar sparade vi ju också. Tänk Italien på sommaren. Usch vad hett det kan vara och vad skönt att slippa riskera överkokt pasta eller barolovinet serveras på tok för ungt och odekanterat till på köpet. Bagaget hade säkerligen hamnat i Reykjavik och det hyrda husets luftkonditionering hade troligtvis varit trasig, poolen smutsig, hyrbilen var nog på verkstan för 45 000 milaservice. Och tänk att inte behöva släpa med sig ett apotek innehållande solkrämer med skyddsfaktor 45 och uppåt, avsedda för oss bleka känsliga nordbor. Nu kunde vi ju bränna upp oss lite lagom här hemma istället, fast på avstånd.

Många är vi som jobbat hemifrån mer än tidigare och därmed har vi sparat pendelkostnader. Vi har sluppit sitta i oändliga och irriterande bilköer, där vi förvisso kunnat vara kreativa och uppfinna nya svordomar, dock med en hela tiden överhängande oro att inte hinna i tid. Vi har inte behövt vänta på försenade tåg eller bussar. Och det bästa av allt är ju att vi gjort miljön en stor tjänst och bara det känns ju som en vinstlott. Så efter frukost och en härligt uppfriskande morgonpromenad har vi mjukt kunnat glida ner i hemkontoret och koppla upp sig mot världen.

Tyvärr har det hört till vanligheten att jag i mejlkorgen mötts av ännu en inställd vinprovning eller arrangemang jag sett fram emot. Så tack Corona för att du givit oss ett vidare perspektiv och låtit oss upptäcka vad som är viktigt för oss, vad som verkligen betyder något, vad vi värdesätter och vad vi inte kan eller vill vara utan. Alla har vi drabbats på ett eller annat sätt och varit mer eller mindre tvungna att göra uppoffringar av olika slag både i privatlivet och i arbetet.

Denna lömska, oberäknelige och osynlig fiende har vänt upp och ned på tillvaron för oss och har på kort tid raserat mångas livsverk och har lett till ödesdigra konsekvenser för ekonomin och inte minst för den personliga hälsan.

Det har ju inte gått någon förbi att restaurangbranschen har varit hårt utsatt och haft och har det fortfarande oerhört tufft. Det har jag märkt eftersom jag arbetar på restaurang. Dock har kreativiteten flödat i krogsverige och många spännande idéer har sjösatts och nya grenar och dimensioner har lagts till den befintliga verksamheten. Dels för att tillgodose människors behov under rådande omständigheter och för att alla som driver restaurang ska kunna betala hyran, räkningar, löner till anställda och helt enkelt överleva utan att behöva slå igen. Restauranger har fått skippa onödiga inköp och hushålla med resurserna. Nöden är kreativitetens moder, som det heter.

Många har ”upptäckt” det lokala och sedan i våras har människor gått man ur huse för att stötta och supporta sina lokala restauranger, vilket visar att det verkligen är viktigt för oss att den lokala krogen finns kvar. Vi tycker om att gå ner och äta en bit mat, dricka ett gott glas vin och bli servade, ompysslade och vi ser gärna att det alternativet inte försvinner.

Våra svenska vingårdar har inte heller haft någon dans på rosor och med en inskränkning av antalet besökare under året, färre vinprovningar och besök på sina restauranger och boenden, har många haft det tufft. Det har i vissa fall fått tråkiga konsekvenser med konkurs som följd.

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer” som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Nu är det som det är och vi får rätta in oss i ledet av restriktioner som är under ständig förändring beroende på virusets framfart, eller vår framfart, för det är vi som sprider viruset. Viktigast är ändå att tänka på varandra, hjälpa varandra och försöka se möjligheterna även om det känns mörkt och tungt emellanåt.

I år vet jag att framför allt många vinintresserade rest runt och besökt svenska vingårdar. Dels för att man är nyfiken och kanske för att den obehagligt varma och jobbigt dryga Toscanaresan inte gick att genomföra, men man vill ändå resa i vinets tecken. Svenskt vin och svenska vingårdar har uppmärksammats mer än någonsin i pressen under året vilket är positivt och det är viktigt att det fortsätts skriva om det.

Jag hoppas innerligt att 2020 blir ett avstamp och att man till kommande semestrar planerar in besök på någon av våra vackra svenska vingårdar där vi kan uppleva det för oss, romantiska, exotiska och det tidigare ickesvenska fenomenet vinodling. Det är en fröjd att lyssna till en vinmakare som berättar om skapandeprocessen och om sin filosofi när det gäller skapandet av ett vin. Tänk att också kunna strosa runt bland vinrankor i en vingård i Sverige och kanske prova vingårdens eget vin till en liten plocktallrik. För numera är Sverige ett vinland. Härligt att ta de orden i munnen. Sverige är ett vinland och det ska vi vara stolta över och absolut inget vi behöver viska om eller ursäkta oss för att vara.

Nuförtiden försöker vi mer och mer tänka på hållbarhet och vad som är bra för miljön, handla närodlat och ekologiskt. Likaväl tycker jag att vi ska välja vin från Sverige lite då och då, just ur miljöaspekten.

Det är också hög tid att låta människor få ta ansvar själva och ha möjligheten att köpa med sig några flaskor vid våra besök på vingårdarna och att man kommer till skott och tillåter gårdsförsäljning. Jag är övertygad om att vi kan axla det förtroendet. Det skulle vara ett lyft och ett ordentligt uppsving för vingårdarna och för turismen. Det gäller för de styrande att tänka framåt och inte bakåt och nu, under rådande pandemi, är det väl ett ypperligt tillfälle att köra igång då vi har hemestrat och varit avståndstagande och lokala. Pinsamt också att inte kunna ge turister och gäster från utlandet möjligheten att köpa med sig ett par flaskor svenskt vin efter ett trevligt vingårdsbesök, utan att de måste beställa från en butik och sen vänta upp till en vecka. Nej, skål på er, ta hand om varandra och full fart mot 2021!