Sommelierns tankar

Mer kunskap, tack!

En av mina bröder, som arbetar i databranschen var ett stort välrenommerat hotell i Västsverige behjälpligt i ett ärende. Mannen på hotellet berättade samtidigt för min bror att de skulle öppna en ny fin restaurang där endast lokala och närproducerade råvaror skulle användas. Man skulle odla sina egna kryddor och bara ha lokala drycker som bland annat lokal öl. Den självklara frågan från min bror, som provat väldigt många svenska viner, var naturligtvis vilka svenska viner de skulle ta in till sin nya restaurang. Det finns inga svenska viner, fick han till svars. Jag ska skicka min bror på er, blev det blixtsnabba svaret från min bror! Sedan berättade han lite om svenska viner och utbredningen av vingårdar i Sverige.

Tänk vad enkelt och bekvämt det hade varit om vi bara hade behövt utgå från våra förutfattade meningar när det gäller allting. Att inte behöva bemöda oss att ta reda på fakta, införskaffa oss kunskap om något eller bara att titta på en person för och göra en förhastad och kanske korkad bedömning, istället för att ge någon eller något chansen. Bara en snabb blick och sedan är det ja eller nej, svart eller vitt. Vi hade haft ett svar på alla frågor, hur ogrundade och felaktiga svaren än hade varit, men ett svar hade vi hela tiden haft. Väldigt trångsynt, tråkigt och dumt och det är väl tur att de allra flesta inte lever efter den devisen.

Nyfikenhet är ju en av de drivkrafter som för oss framåt och leder till att vi utvecklas. Att lära oss mer, träffa nya människor och besöka nya platser är ju saker som berikar tillvaron och ger både trygghet och välmående. För oss sommelierer handlar det om längtan att träffa nya, men även återkommande gäster och provningsdeltagare, som vi kan ge härliga dryckesupplevelser. För alla oss som arbetar med drycker är det viktigt att man hela tiden prova nya drycker och håller sig à jour för att utvecklas i sin profession och att hämta in ny kunskap.

Vi i Sverige har alltid varit väldigt öppna när det gäller att prova vin från i stort sett hela världen. Det har delvis sin grund i att Sverige historiskt inte varit ett vinproducerande land vin och det har egentligen inte spelat någon större roll var vinet kommit ifrån. Lägg där till att vi i Sverige har haft ett väldigt stort och brett sortiment av viner att välja på, vilket lett till vår öppenhet när det gäller våra val av viner. Vi läser våra vinspalter och de viner som rekommenderas köper vi oavsett vilken eller vilka druvor de är gjorda på och var än vinet kommer från i världen. Har vinet fått höga betyg eller hög prisvärdhet så provar vi det, vilket jag tycker är bra och gör att vi upptäcker nya druvor, länder och får nya favoriter. Tilläggas ska också att de som provar viner för pressen oftast har stor erfarenhet och kunskap om vin och är vana att prova mycket vin, vilket gör det lättare för dem att göra sina bedömningar. När vi nu är så öppna när det gäller att prova vin från hela världen, borde vi då inte alla och då menar jag alla, tycka att det är hur spännande som helst att det tillverkas vin i Sverige.

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer” som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Jag säger inte att alla måste älska svenska viner, men alla, ja i alla fall alla vinintresserade borde väl tycka att det skulle vara kul att prova och se vad som åstadkoms inom landets gränser. Allt för många gånger har jag hört hur okunskapen lyst igenom i olika sammanhang, där alltifrån sommelierer och krögare har sagt att det inte går att dricka, att det inte går sälja, det är för dyrt och ska absolut inte serveras till mat. Mycket tråkigt och trångsynt att höra. Många gäster jag träffat berättar att de brukar fråga på andra restauranger om de har några svenska viner och också ifrågasätta varför de inte har det. Ofta får de till svar att det finns inga eller om de skulle känna till att det finns så går de inte att dricka eller druvorna odlas i något annat land. I flera fall har vinodlare, gäster och jag själv frågat på systembolaget dels vad de anser om svenskt vin, om det är idé att beställa, och om de skulle rekommendera det om det står i hyllan. Svaren är bland andra, att man får vänja sig vid smaken, det är alldeles för dyrt, det skulle jag inte rekommendera till mat, det går inte att dricka. Tråkigt när man hör detta vi upprepade tillfällen. Märkligt är det också för vi ska väl vara stolta över det som produceras i landet. Vi är ju mäkta stolta över all fantastisk öl som görs numera. Naturligtvis har jag hört mycket gott också från människor som beställt svenska viner från systembolaget och att de varit väldigt behjälpliga med att ta hem det som önskas till sitt lokala systembolag.

Igen, jag begär inte att alla ska älska svenska viner, men jag anser att om man arbetar med viner på ett eller annat sätt så bör man känna till lite om svenska viner. Lättast och roligast gör man det genom att prova olika typer för att sedan kunna göra en bättre bedömning av vinernas dofter och smaker. Det blir också lättare att förmedla och rekommendera gäster eller kunder, med andra ord lättare att sälja in om man känner till dess karaktäristika i glasen. Det finns en anledning till att vi har 25-35 olika svenska viner i vårt sortiment på restaurangen och det är inte bara för att det är en rolig grej. Nej, vinerna fyller ett syfte och fungerar som viner brukar fungera på restaurang, det vill säga de ska passa maten som serveras samt att vissa av dem ska kunna avnjutas på egen hand.

Så anordna i kompisgänget, vinprovarklubben, eller arbetslaget en spännande provning med svenska viner och därefter kan ni göra er bedömning. För då vet man hur det smakar. Kunskap, kännedom och nyfikenhet regerar. Skål på er!