Åhus Vingård – En kollektiv vingård där alla kan vara med

Ca 2 km söderut från Åhus längs med väg 118 hittar vi Åhus Vingård. Bakom restaurang Rökeriet frodas 3000 vinstockar på en svag södersluttning ned mot Helge å.
Vingården grundades 2004 av två familjer Persson. Ronny & Gunilla och Per & Kristina som fram till 2015 drev vingården. Fr.o.m. 2016 har Jörgen & Karin Persson och Carlo Tyrberg & Karin Birch tagit över vingården.

Carlo & Karin och Karin & Jörgen driver vingården.

Redan från början fanns det möjlighet att abonnera på en vinrad vilket innebär att man får sköta sin egen rad och vara med och lära sig hur ett vin blir till ända från grunden. Det är väldigt populärt att vara abonnent och alla rader brukar vara upptagna men det händer ibland att det blir rader lediga och då tar man gärna emot nya abonnenter. De som är intresserade kan anmäla sitt intresse på hemsidan.
Vid de olika samlingarna kommer ofta fler än 50 personer för att hjälpa till med beskärning, gallring av druvklasar och givetvis till de populära skördetillfällena. Abonnenterna bjuds, utöver den sociala gemenskapen, även på förtäring vid arbetstillfällena.

Vid de gemensamma aktiviteterna i vingården är man ofta över 50 abonnenter som deltar och hjälper till att sköta vingården. Gemensamma luncher och kaffepauser är viktiga för den sociala gemenskapen.

Precis som de flesta vingårdar i Sverige har man satsat på den gröna druvan Solaris som står för hälften av odlingen. Av Solaris gör man vinet Åhus Solaris som är ett vitt torrt vin och Åhus Solaris EQ som även har lite fatkaraktär.  Resterande är de blå druvorna Leon Millot och Rondo som vid gynnsamma år används till rött vin men oftast till ett friskt rosévin.
Vingården har fått flera medaljer för sina viner och bla har man fått en guldmedalj för Åhus Solaris EQ vid International Wine Awards Spain 2019.
Vinerna säljs på Systembolaget i Åhus, Kristianstad och Bromölla och serveras på Restaurang Rökeriet och på närliggande Kastanjelund.
Vingården tar gärna emot besök. Grupper från 8-80  personer är välkomna till guidade turer i vingården och i vineriet. Turerna avslutas med provning av några egna viner. Man kan anmäla på hemsidan om man vill besöka vingården.

Fakta om Åhus Vingård

Ägare: Jörgen & Karin Persson och Carlo Tyrberg & Karin Birch.
Vinmakare: Karin Birch och Jörgen Persson
Viner: Vita torra, rosé och goda år även röda viner
Areal/Produktion: 1 ha och 3 000 liter/år
Besök: Guidade turer i vingård och vineri samt möjlighet till provsmakning av vinerna.
Kontakt. Gärna via kontaktformulär på hemsidan eller via mejl till vingarden16@gmail.com eller telefon 0733-95 87 31 (Karin) eller  0706-54 71 88 (Jörgen)
Facebook/Instagram: Åhus vingård
Hemsidawww.åhusvingard.se
Postadressdress: Askasträdet 4, 296 72 Yngsjö
Besöksadress: Yngsjövägen 226– 25 Åhus

Ladda ned PDF- fil här: Åhus-vingård