Vingården i Klagshamn – Resultatet av en genuin kärlek till vinet

Endast några kilometer från brofästet till Öresundsbron söder om Malmö hittar vi Vingården i Klagshamn. På Möllevägen 31 har Murat Sofrakis och Lena Jörgensen byggt upp en av Sveriges bästa vingårdar.

Vingården i Klagshamn från ovan. Drönarbild Lars Dareberg.

Med målet att aldrig tumma på kvaliteten har paret tagit fram viner av högsta internationell klass som vunnit priser i tävlingar runt om i världen. Inte konstigt att de bästa vinerna snabbt tar slut på Systembolaget.

Vinintresset har alltid varit stort och efter att ha varit Munskänkar en tid växte intresset för en egen vinodling. Från början tänkte man köpa en gård i Spanien eller USA men när det 1999 blev tillåtet att odla och tillverka vin i Sverige bestämde man sig för att stanna. Gården i Klagshamn passade bra för ändamålet och man åkte till Danmark och pratade med framlidne Michael Gundersen på Dansk VinCenter.


Lena Jörgensen. Bild Ulrika Vendelbo.

Det fanns vid den tiden inte så mycket kunskap och erfarenhet i Sverige att hämta. Michael Gundersen gav även ut en bok om Dansk vinodling som lästes från pärm till pärm många gånger innan man bestämde sig för hur man skulle göra.

Murre, som Murat allmänt kallas, och Lena bestämde sig för att testa med 500 stockar i första läget. Man valde ut 17 olika sorter för att se vad som passade bäst i Klagshamn. Efter detta gjorde man en utvärdering och idag består odlingen av drygt 9 000 vinstockar. 75% av druvorna är den gröna Solaris, 20% den blåa Rondo och 5% den blåa Cabernet cortis.

Vingården är idag på knappt 2 ha och allt arbete sköts på ekologiskt vis. Normalt används endast ekologiskt godkända sprutmedel men man är inte ekologiskt certifierad eftersom man vill ha möjlighet att stoppa eventuella skadeangrepp om de skulle uppstå. Kvaliteten på vinet gäller i fösta hand.

Vingården gör flera olika viner. Vita torra fatjästa, rosé, orange, mousserande och dessertvin. Under gynnsamma år görs även röda viner. Huvudfokus har hamnat på vita torra fatjästa viner på druvan Solaris. Anledningen till detta är att dessa viner har bäst potential med de förutsättningar som finns i Klagshamn.


Murat ”Murre” Sofrakis.
Bild Ulrika Vendelbo

Totalt tillverkar vingården ca 9 000 flaskor per år. 80% av dessa säljs via Systembolaget medan resterande säljs till restauranger, festivaler eller exporteras. Man kan beställa vinet till alla Systembolag i hela Sverige. Det finns även på hyllan på ett 70-tal Systembolag varav ca 30 är i Stockholm. Vill man beställa vinet på restaurang finns det ett 10-tal olika i Malmötrakten att välja på.

Vingården har idag 4 heltidsanställda och tar sedan in mer hjälp när det behövs. Vid skörd krävs det ju mycket folk med tanke på att det är ca 15 ton druvor man ska ta hand om.

Vingården i Klagshamn tar gärna emot förbokade grupper under perioden 15 maj till 15 september. Man visar då runt i vingården och berättar om den filosofi man har för att göra vinerna så bra som möjligt. Grupper på upp till 50 personer är välkomna.

Fakta om Vingården i Klagshamn

Ägare: Murat Sofrakis och Lena Jörgensen
Vinmakare: Murat Sofrakis
Viner: Vita torra fatjästa, rosé, orange, mousserande och dessertvin.
Under gynsamma år även rött vin.

Areal/Produktion: 2 ha och 7 000 liter vin/år
Besök: Guidade turer i vingården.
Kontakt: Gärna via mejl till info@vingardeniklagshamn.se eller telefon +46 702 16 50 92
Facebook: Vingården i Klagshamn/vingardeniklagshamn
Hemsida: www.vingardeniklagshamn.se
Adress: Möllevägen 31, 218 51 Klagshamn


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild (om inte annat anges): Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil