Sommelierns tankar

 

Musikresan, eller den svenska vinupplevelsen!

I det här landet älskar vi verkligen tävlingar och frågesporter i dess olika former. I televisionens oräkneliga kanaler kablas ständigt diverse maktkamper ut av alla de slag och vi sitter som klistrade framför plåten på väggen och följer ingående mat-, dessert- och bakbataljer eller sång-, dans- och överlevnadstävlingar mm mm. Dessa, nutidens orgier i självspäkelse, där deltagarnas prestationer bedöms hårt och brutalt av en skräckinjagande jury, har sedan ett bra tag tillbaka tagit över bästa sändningstid och kvällstidningarna skriver spaltmeter om tango-Rolf och brüle-Klas.

Ett annat fenomen som funnits länge är olika former av quiz där man tillsammans med arbetskamrater, vänner eller familjen går ut på lokal för att tävla, dricka, äta och förhoppningsvis vinna i någon av dess många former.

Hos oss har vi ett musikarrangemang som heter ”Musikresan”. Upplägget liknar tv-programmet ”På spåret”, där vår variant självklart är lite bättre, då vi spelar alla ledtrådar till resmålen och jag själv sitter med i husbandet.

Den här kvällen skrivs alltid en speciell vinlista bestående av några röda och några vita viner som passar kvällens mat. Vi tar alltid tillfället i akt sätta upp några av våra bästa vita viner på kvällens vinmeny, som naturligtvis är svenska. De säljer alltid bäst och säljer för det mesta slut. Folk har numera lärt sig, eller rättare sagt, vi har lärt dem, att det finns utmärkt svenskt vin att tillgå den här kvällen och alla andra kvällar också för den delen och att det passar väldigt bra till maten som serveras.

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning. 

Efter ett idogt arbete så har jag märkt att svenska viner börjar kunna sälja sig självt hos oss, då jag startade indoktrineringsprocessen för flera år sedan och gästklientelet hos oss är återkommande. De har lärt sig att hos oss kan man dricka svenskt vin som smakar mycket bättre än många andra vita viner. Både när vi har ”Musikresan”, annat evenemang eller bara kvällsöppet, så kommer det folk för att njuta av ett glas svenskt vin. Vi har till och med återkommande gäster som köper hem svenskt vin till middagen och som till och med ger bort svenskt vin i present.

Det finns många bra tillfällen man kan stoppa in svenska viner på en vinmeny och det här är ett av dem. Dels när folk är laddade inför att tävla och är på ett strålande humör, då är många öppna för att prova något nytt spännande. Vi är ett tävlande folk, inte bara i tv-sofforna.