Sommelierns tankar

Holland – Svenska vinambassadörer!

Att utnämnas till ambassadör är en ärofylld titel som absolut inte skall eller bör skojas bort. En ambassadör per definition och i klassisk mening är en politisk företrädare som representerar ett land. Men det kan också vara en person som går i bräschen och håller fanan högt för något nytt eller kanske något man brinner lite extra för, ja något man anser är av yttersta vikt och inte bör förbises eller missas av andra. Man känner att man har ett kall att upplysa sina medmänniskor.

 Utnämnandet till ambassadör brukar ske ceremoniellt med pompa och ståt. Det kan vara stående poster och titlar som skall tillsättas men ibland uppdagas även nya spännande företeelser eller områden som skall belysas.

 Det finns de som rättmätigt eller felaktigt utnämner sig själva till ambassadörer och ibland kan personer vara ambassadörer för något utan att de ens känner till det själva. Ambassadörer av olika slag behövs och är nödvändiga. De fyller en viktig funktion och fungerar som en modern form av gamla tiders upplysningsmän som sparkar oss i baken och berättar om senaste nytt.

Men hur kommer det sig att Holland är ambassadörer för svenskt vin? Känner man ens till i tulpanernas, kvarnarnas och skrinnarnas rike att det tillverkas vin i Sverige? Knappast troligt att de skulle ha en susning om detta förhållandevis nya svenska fenomen. Skulle väl i så fall vara någon beläst sommelier eller nyfiken dryckesnörd som råkat prova ett glas svenskt vin vid någon provning av viner från länder man inte trodde tillverkar vin!

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Högst troligt har holländarna redan förträngt vårt lands existens och kräks säkert numera vare gång de hör en ABBA-låt spelas och använder en Zlatanmodell som voodoodocka, allt efter det att vi knep platsen till fotbolls-VM mitt framför näsan på dem. Med största sannolikhet kommer de titta snett på oss och tala illa om oss svenskar ända tills landet upplösts och färgerna suddats ut på vår flagga.          

 Nej, Holland är ett alias för ett par, där ena halvan av paret är från Holland och den andra från Sverige. De är båda mat- och vinälskare och väl bevandrade i gastronomin. De har besökt restaurangen i princip varje fredagskväll de senaste tio åren och har sitt stambord, dvs kejsarbordet i hörnet. De senaste åren har jag bestämt vad de skall dricka och de provar alltid blint flera olika viner till måltiden. Numera så finns det för det mesta ett par svenska viner med bland de provade vinerna och de har blivit väldigt duktiga på att identifiera olika svenska viner och dess härkomst.

Allt detta har resulterat i att de föredrar svenskt vin, till och med ibland framför andra viner, även om de är öppna i sinnet och provar allt. De har under ett par års tid inhandlat en hel del svenskt vin för eget bruk hemma. De pratar svenskt vin med sina arbetskamrater om hur fantastiskt det är och hur alla borde prova. De ger bort svenskt vin i present när de går bort på middag eller när någon skall uppmärksammas och inte nog med detta så är de numera också medlemmar i föreningen Svenskt Vin!

Det kallar jag goda ambassadörer för svenskt vin!