Sommelierns tankar

Gott nytt svenskt vinår!

2017 är till ända och vi har precis knackat på och blivit insläppta i 2018 års tambur och bara fått av oss skorna. Vad kan vi vänta oss av värden? Snarstucken, otrevlig, besvärad eller bara väldigt glad att se oss. Vad har vi för önskemål och tankar inför 2018? Förhoppningsvis blir det ett år då svenskt vin tar ytterligare ett par kliv framåt.

Året som gick kommer inte gå till historien som det bästa svenska vinåret, men dock ett intressant år med större variation gällande druvmaterial som också krävt större tankeverksamhet och uppfinningsrikedom hos vinodlarna. Man har fått utgå från det druvmaterial man haft för att sedan tänka ut bästa sätt att angripa druvorna. Stilla vin, en cuvée eller kanske mousserande?!

Det är ju så här vi har det och vårt klimat kan vi inte göra någonting åt. Det är bara att gilla läget och ge våra kära vinrankor de bästa förutsättningar vi kan och all den kärlek de förtjänar för att må så bra som möjligt utefter årgångens väderlek.

Under året som gick började det skrivas mer och mer om svenska viner i media. Många ”stora” vinskribenter tog till orda i medias olika kanaler och lovordade svenskt vin. 

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Och det med rätta, då vinerna överlag uppvisade hög kvalitét och med en stark årgång i ryggen, så hyllades svenska viner av många. Det är viktigt att vi upprätthåller bruset och fortsätter tala mycket och ofta om svenska viner som något spännande, gott och en smula exotiskt. Risken kan annars vara att det blir en tillfällig medial fluga, likt många andra viktiga nyheter som ofta behandlas som färskvara, trots att de förtjänar långvarig och kontinuerlig rapportering och bevakning.

 Jag längtar efter att få prova alla nya viner och nya årgångar som kommer att släppas under året och jag längtar efter att få fortsätta servera och prata svenskt vin med gästerna. Jag längtar också efter att få träffa och prata med alla energiska, envisa, duktiga och underbara vinodlare som skänker mig glädje, kunskap och energi och som framför allt som ger oss alla så mycket gott vin!

God fortsättning och Gott nytt år på er alla!