Håks Gård – Satsar på rött vin på Öland som lagrats på egen ek

2 km söder om Mörbylånga Kyrka, på Öland, kommer vi till byn Beteby. Här har Eva Gustafsson gjort verklighet av sin dröm. Att starta upp en egen vingård. När Eva fick överta föräldragården gavs det möjlighet att utveckla denna. Från att ha haft ett stort intresse av att odla kryddväxter bestämde sig Eva för att även börja med att odla vin. Gården har anor från 1700-talet och Eva är 6:e generationen som driver gården.

Eva sköter, med hjälp av sin familj, både odling och vineri.

2001 planterades de första vinstockarna och det följdes av åtta år där man experimenterade med vilka sorter som passar bäst i den öländska jorden, som till stor del består av stening kalkhaltig jord. Stenarna värms upp av solen på dagarna och håller sedan värmen in på natten. På så sätt blir det mindre frostkänsligt på hösten. Läget på Öland gör dessutom att våren är lite senare vilket är bra eftersom knopparna då inte skjuter skott för tidigt och då riskerar att frysa under de kalla vårnätterna.

2010 hade man bestämt sig för vilka sorter som passade och då planterades den nuvarande odlingen på drygt 1 ha med 3 000 blå druvor av sorterna Rondo och Leon Millot och man kompletterade sedan med 500 gröna av sorten Solaris.

Om det röda vinet är tillräckligt bra lagrar Eva det gärna något år på ekfat. Det allra mest spännande ligger dock framåt i tiden. Till Evas mark hör nämligen en egen ekskog och för några år sedan avverkades ekar som sågades upp och fick torka och som det nu ska göras  ekfat av hos Sveriges enda tunnbindare.

Mer svenskt än så kan det nog inte bli.

I vineriet har Eva stöd av sin mentor Daniel Barrio Lundh. Daniel kommer från Spaniel men har arbetat som vinmakare i Sverige den senaste tiden.

Håks gårds viner säljs idag på Systembolagen i Färjestaden, i Kalmar på köpcentret Giraffen och i Borgholm. Det vita vinet på vissa utvalda restauranger. Tidigare fanns det ett Systembolag i Mörbylånga men detta har flyttats till Färjestaden.

Flera olika föreningar i Mörbylånga  har nu tagit tag i detta och arbetar med arrangemang där mat och dryck står i centrum. Detta kommer att bli positivt för Mörbylånga, menar Eva.

Nu finns det ju mycket annat också att göra på södra Öland. Här hittar vi Stora Alvaret, Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan. Bara den fina naturen här gör det väl värt ett besök.

2014 gjordes en dokumentärfilm om Håks gård på uppdrag av Elmia i Jönköping. Denna film visades sedan på Lantbruksmässan. Man kan se filmen  på Youtube:

Den steniga jorden bibehåller solvärmen in på nätterna på hösten vilket gör att risken för frost minskar

Håks gård tar gärna emot besök och grupper från
2-50 personer är välkomna. Det går bra att komma hit med buss också.

Fakta om Håks gård
Ägare: Eva Gustafsson med familj

Vinmakare: Eva Gustafsson med hjälp av Daniel Barrio Lundh
Viner: Röda viner, Vita torra viner och Rosé
Areal/Produktion: 1 ha och 3000 liter vin/år
Besök: Guidade turer i vingården och i vineriet
Kontakt: Gärna via mejl till haksgard@oland.in eller på telefon +46 733 66 27 74
Facebook: Är på gång
Hemsida: www.haksgard.se
Adress: Beteby 111, 386 61 Mörbylånga


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild: Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil