Österlenvin – en vingård i genuin skånsk stil

Inte långt från Sandhammarens vita stränder, vid Skånes sydkust, ligger den lilla byn Ekesåkra. Det finns bara 7 åretrunt boende i byn men detta till trots finns det 2 kommersiella vingårdar där. Österlenvin ligger granne med Österlens Vingårdspark Tygeå, som beskrivs mer i en egen artikel.
Claes och Thorsten, 2 bonnapågar från Söderslätt bestämde sig för att bygga upp en vingård i Ekesåkra. Odlingskunskap var ju något de hade med sig från barnsben.

  

Namnet Österlenvin kom till vid en skogspromenad 2002 när Thorsten, som till vardags är en känd fotograf, tog en av sina vanliga promenader.
2003 planterade man ca 150 vinstockar på marken intill Claes gård i Ekesåkra. Det var blå druvor som gällde. Rondo och Leon Millot. Rött vin skulle det bli.
Odlingen utökades sedan med ytterligare blå sorter och 2008 fick man sitt första erkännande i form av ett diplom på det röda vinet Per Ols Blanning 2007. Diplomet till trots förstod man snart att rött vin endast kan göras under extremt varma somrar och man bestämde sig därför att istället satsa på vita torra viner och roséviner.
Året efter rev man upp den blå sorten Regent och ersatt denna med den gröna druvan Solaris.
Idag består odlingen av 2 500 stockar varav hälften är Solaris och andra hälften Rondo, Bolero och Cabernet Cortis.
Varje år lanseras nu 2 viner. Per Ols Vida som är ett torrt vitt vin av druvan Solaris och Per Ols Råsa som är en rosé på de blå druvorna. Namnet på vinerna har man valt för att markera att detta är genuinska skånska produkter. 2010 gjorde man det första rosévinet och för dessa har man sedan årligen fått både diplom och medalj. 

De senaste åren har Thorsten haft ansvaret för både odlingen och vintillverkningen och i vineriet har man satsat på modern teknik. Bla har man gått över till Skruvkork på alla sina viner. 

   

Thorsten, som även är en känd fotograf, har utställning i vinprovningsrummet så besökande kan både smaka på vin och titta på vackra bilder. Som 19 åring fick Thorsten fast jobb som pressfotograf på Ystad Allehanda och han arbetade kvar där tills han nyligen pensionerade sig.

Vingården tar gärna emot besök för guidade turer i vingården och i vineriet och man kan sedan smaka på gårdens viner. Man tar emot grupper upp till 50 personer. Minimum är 10. Är man färre kan man betala för 10.

Fakta om Österlenvin
Ägare: Claes Olsson och Thorsten Persson
Vinmakare: Thorsten Persson
Viner: Vitt torrt vin och Rosévin
Areal/Produktion: 1 ha och 1250 liter vin/år
Besök: Guidade turer i vingården och i vineriet samt provsmakning av gårdens egna viner
Kontakt: Gärna via mejl till
info@osterlenvin.se eller telefon
+46 706 049 837

Hemsida: www.osterlenvin.se
Adress: Hagestad Mossaväg 4, 217 77 Löderup

 


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild: Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil