Domaine Sånana – En av de första svenska vingårdarna

Några kilometer söder om Skillinge i syd östra hörnet av Skåne ligger Domän Sånana. En idyllisk vingård som tar emot besökare både från Sverige och utlandet. Vingården ägs och drivs av Percy och Anita Månsson som även bor mitt i vingården.

Både bostad och vineri ligger vackert mitt inne i vingården

Både bostad och vineri ligger vackert mitt inne i vingården

Historien börjar egentligen redan 1994 då Percy planterar de första vinstockarna i villaträdgården hemma i Skillinge. Det är baltiska sorter som köpts i Hallstahammar. Några år senare köper Percy ytterligare stockar som han planterar på den plats där vingården ligger idag. Här startar han även en försöksodling med 56 olika sorter år 2000. Efter att ha utvärderat resultatet av detta består vingården idag av några få sorter gröna och blå druvor som trivs i jorden i Skillinge. De gröna druvorna är Solaris, Sauvignon Gris, Muscaris och Ortega. De blå druvorna är Regent, Rondo, Cabernet Cortis och Sirame.

Percy har fått priser för sina viner och är även hedersledamot i Föreningen Svenskt Vin ...

Percy har fått priser för sina viner och är även hedersledamot i Föreningen Svenskt Vin …

År 2003 påbörjade Percy byggandet av ett vineri mitt i vingården. Efter några år var det klart. Percy byggde i stort sett allt själv. När det blev klart tyckte både Anita och Percy att det blev så bra att de flyttade in där och sålde sitt hus i Skillinge.

Detta innebar att man inte hade något vineri längre så man fick bygga ett nytt vid sidan om det gamla. Detta vineri blev klart 2008 och 2009 släppte Percy sitt första vin till försäljning på systembolaget i Simrishamn, Tomelilla och Ystad. Sedan dess kan man köpa vinet på systembolaget men numera bara i Simrishamn. Systembolaget har bedömt att det inte finns någon efterfrågan på de andra bolagen längre. Än så länge finns inte vinerna på några restauranger men det kan bli ändring på detta. Vinerna från Domän Sånana har vunnit flera priser under åren. Bland annat har Percy fått guldmedalj för sitt Röda Claret och flera diplom.
Domän Sånana tar emot besök och vill gärna ha grupper på mellan 4-10 personer så att man har möjlighet att ge alla så bra personlig service som möjligt. Efter en guidad tur i vingården samlas man i vineriet och provar vingårdens egna viner. Detta är en uppskattad aktivitet och normalt gör man 50-70 provningar under ett år. Bäst är att besöka vingården under juni-september men även under andra tider anordnas provningar.

Percy och Anita tar gärna emot besök i vingård och vineri.

Percy och Anita tar gärna emot besök i vingård och vineri.

Fakta om Domän Sånana:
Ägare: Percy och Anita Månsson
Vinmakare: Percy Månsson
Viner: Vita och Röda
Areal/Produktion: 1 hektar och 1000 liter vin/år
Besök: Guidade turer i vingården och provning av gårdens egna viner.
Kontakt: Gärna via mail: percy.mansson@gmail.com eller telefon +4641430468 och +46734388422
Adress: Hävdavägen 36, 276 36 Borrby


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild: Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil