Utbildningsmaterial

Nya mäkningsregler inom EU för vin, fr o m 8 december 2023

Vin och vinprodukter som sälj inom EU ska efter 8 december 2023 märkas med bl a ingrediensförteckning och näringsinnehåll på samma sätt som alla andra livsmedel.

De nya reglerna gäller vin och vinprodukter som är producerade (dvs färdigjästa) efter 8 december. För mousserande gäller reglerna om 2:a jäsningen skett efter 8 december. Produkter som är färdigjästa före 8 december är undantagna från de nya reglerna.

I länksamlingen nedan finns länkar till dokument och platser som förklarar vad som gäller, vilken information som är obligatorisk och hur man kan skriva.

”Branschriktlinjer för tillverkning av svenskt vin” som Branschorganisationen Svenskt Vin tagit fram är bedömda av Livsmedelsverket och publicerade på deras lista över nationella branschriktlinjer. Branschriktlinjerna ligger öven på EU:s lista över nationella branschriktlinjer.

i branschriktlinjerna finns info om märkningsreglerna och mycket annat;
att starta vinodling och tillverkning, kontakter som krävs med olika myndigheter, krav på dokumentation, egenkontroll mm.

Länksamling – märkningsregler

    Lathund för märkning av vin – Branschorganisationen Svenskt Vin
    Nyheter om märkning av vin – Livsmedelsverket
    Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat – Livsmedelsverket
    Alkoholhaltiga drycker – Livsmedelsverket Kontrollwiki
    Branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige – Branschorganisationen Svenskt Vin
    EU-kommissionens frågor och svar om de nya märkningsreglerna
    Material från föreningens utbildning i samarbete med Livsmedelsverket, pdf
    Länk till tabell över tillåtna ingredienser, tillsatser och processhjälpmedel, se sid 9
    Inspelning av infomöte med Livsmedelsverket: Kontakta eva@haksgard.se
    Information från GS1 om märkning

    Om syra, köldstabilisering och svavling

    Detta är en kort föreläsning från vårt ERFA-möte i södra Mellby och berör hur man kan finjustera syran genom köldstabilisering + eventuell ytterligare fällning av vinsyra med Kalinat. Föreläsningen tar upp den teoretiska bakgrunden till varför pH kan gå ner trots att man sänker TA men även stiga beroende på vad pH är när man sänker temperaturen. Det andra ämnet som är aktuellt i dessa dagar är att skydda vinet med tillräcklig men inte för hög dos av svavel. De flesta viner är undersvavlade. I föreläsningen tar jag upp hur man kommer fram till rätt dos. Man kan också använda den bifogade Excelfilen för att slippa räkna på papper varje gång.

    Den som vill fråga något om presentationen är välkommen att höra av sig till mig.

    /Sveneric Svensson