Anmäl dina viner senast 15 juni. Få kvalificerad återkoppling och råd om hur du utvecklar din vinifiering.

En av de viktigaste uppgifterna för Branschorganisationen Svenskt Vin är att verka för att det vin som produceras i Sverige utvecklas samt att det håller en jämn och hög kvalitet. Därför är vår utbildningsverksamhet väsentlig och många kurser, inom såväl vinifiering som odling, genomförs regelbundet.
Årlig vinbedömning
Det var några år sedan men till hösten 2025 kommer vi åter att satsa på en årlig återkommande kvalificerad vinbedömning för dig som är medlem – läs mer om kommittéen längre ner på sidan.
Lärande och utvecklande
Det är viktigt att understryka att det inte är frågan om någon tävling utan en bedömning av vin som också, för den som önskar, innehåller råd för framtida utveckling.
Syftet med bedömningen är att skapa en lärande och utvecklande process främst för oss vinproducenter men även för att öka kännedom och kunskap om svenska viner för vinbranschen i stort, inklusive sommelierer, inköpare och slutkonsumenter.
Konfidentiellt
Bedömningen är helt konfidentiell och resultat delges endast vingården. Efter bedömningen kommer delar av gruppen även gå igenom protokollen och varje producent får en möjlighet till en enskild utvärdering av bedömningsresultatet med konkreta förslag till eventuella åtgärder för att förbättra kommande viner.
Deltagande vingårdar får resultatet av bedömningen i form av ett sammanfattande protokoll och, för dem som önskar, även en rådgivande kommentar.
Ett sammanfattande resultat och sammanställningen av bedömningen kommer att presenteras vid årskonferensen i januari 2026 samt här på vår hemsida.
Svenskt Vincenter
Provningen äger rum på Svenskt Vincenter i Göteborg i mitten av november 2025. Vinerna delas in i följande kategorier: Mousserande vitt och rosé, Vitt stilla, Rött, Orange samt Rosé.
Anmäl dina viner senast 15 juni, 2025
Varje vingård har möjlighet att delta med högst tre viner till ett självkostnadspris på 1 000 kronor per vin.
I detta pris ingår även en kemisk analys av vinet genom Brattås Vinträdgård. Anmälan om deltagande ska vara Branschorganisationen Svenskt Vin tillhanda senast 15 juni. Observera att när taket om 50 viner är uppnått stänger anmälan.
Vi uppmanar därför alla att lämna in anmälan i god tid.
Ladda ner anmälningsblanketten (en ifyllnadsbar Excel -fil), fyll i och maila den till Kira Lindell på info@malarvin.se.
Bedömningskommité
Bedömningskommittén består av sju kvalificerade vinprovare, med olika bakgrund och kompetens som under en dag provar och bedömer samtliga viner.

Sveneric Svensson, ordförande Branschorganisationen Svenskt vin
Sveneric har lång erfarenhet som hobbyproducent och är en eldsjäl när det gäller utbildningsverksamheten inom Branschorganisationen. 2015 startade han vinlaboratoriet Brattås Vinträdgård och 2023 grundade han, tillsammans med nio andra företagare, Svensk Vinteknik AB med syfte att hyra ut avancerad maskinell utrustning till små och medelstora vingårdar. Sveneric har en bakgrund som thoraxkirurg i Sverige och Frankrike.

Lena Särnholm, sommelier, WSET 3, journalist
Lena är sommelier och har arbetat på flera vinbarer i Stockholm och arbetar i sommar som sommelier på Kullabergs vingård. Hon skriver bland annat för magasinen Star Wine List, Munskänkarnas In Vino, Eurocave och Törst. Lena är svenskt ambassadör för PIWI International.
Hennes vinintresse ligger på naturvin och bortglömda regioner/druvor.
– Men jag är öppen för allt, ett bra vin är ett bra vin!

Frida Brunnström, sommelier, vinimportör
Frida är sommelier och har bred erfarenhet från restaurang- och dryckesvärden i Norge och Sverige. Hon är medgrundare och VD för importföretaget, Brand Wine Estates Sverige, med stort fokus på England och deras viner, företrädesvis mousserande vin.
– Jag har stort intresse för England och deras viner. I övrig älskar jag vin och delar gärna med mig av min kunskap och erfarenhet.

Vincent Vanot, civilingenjör, medlem av Confréries des Chevaliers de Tastevin
Vincent har vinet i sig sedan ”modersmjölken”. Familjen har en egendom med vinodling i Beaujolais, men han är bosatt i Sverige, tillsammans med sin svenska hustru och barn, sedan 2010.
Vincent följer svensk vinodling med stort intresse och provar allt svenskt som finns på marknaden.
– På grund av mina rötter dricker jag förstås mest vin från Bourgogne och Beaujolais, men jag är egentligen nyfiken på alla världens viner. Att det finns så många olika smaker och sätt att producera på är glädjande, säger han.

Anette Ivarsson, sommelier, ägare av Arilds vingård
Anette är utbildad sommelier har läst har läst oenologi och vitikultur på universitet ute i Europa och numera spindeln i nätet på Arilds vingård. Hon är även en omvittnad god vinprovare med stor kännedom om svenska viner.
– Numera jobbar jag så gott som endast med våra egna viner i vår restaurang så det ska bli intressant att åter prova mycket svenskt, säger hon.

Mattias Säfwenberg, sommelier, skribent, författare
Mattias har under lång tid varit en ambassadör för svenskt vin i sitt arbete som sommelier i Göteborg. Han har arrangerat vinprovningar med svenska viner över hela landet. Författare till böckerna Svenskt Vin – en vinvärld som växer 2019 och Svenskt Vin – bland druvor och vingårdar 2023. Mattias provar även viner för vårt medlemsblad Vinbladet och skriver uppskattade krönikor där.

Murat ”Murre” Sofrakis, vinproducent, vinodlare
Murre har drivit Klagshamns vingård sedan 2001. Det är mycket tack vara hans kunskaper, och viljan att dela med sig om både odling och vinifiering, som svenskt vin nått så långt som vi gjort idag.
Hur väl kan AI bedöma ett vin?
Vi kommer vid årets vinbedömning även att samarbeta med Rudolf Sillén som under två år byggt ett AI-baserat system, AI-Winetaster, som enbart använder druva och kemisk analys för att bedöma vinet.
Detta kommer inte orsaka någon extra kostnad utan vi gör det endast för att se hur väl den moderna teknologins metoder stämmer överens med bedömningskommitténs uppfattning. Detta resultat kommer även att delges varje enskild vingård och en jämförande sammanfattning till medlemmarna sammanställs.
Arbetsgruppen för årets vinbedömning och sekreteriat vid provningen består av: Kira Lindell, Ronny Persson samt Lena Magnergård.