Det (o)naturliga valet!

I mångt och mycket av det vi företar oss handlar det om att göra olika val. Många av dem sker per automatik utan att vi tänker efter varför vi väljer just en produkt. Ofta utgår ofta från vår känsla, kunskap vi besitter eller efter en rekommendation. Men ibland gör vi ett val grundat på gammal vana, just för att vi alltid gjort så och för att slippa lägga ner för mycket energi. Samtidigt hade det nog blivit oss övermäktigt att hela tiden faktagranska och söka källor inför varje val vi ska göra. Det blir mycket merarbete i frågan om jag exempelvis ska välja strumpor från Norge eller Tyskland och innan köpet, checka av hela produktionskedjan, allt ifrån bomullsodling, tillverkningprocessen, de anställdas villkor mm för att sedan komma fram till ett sunt och hållbart beslut. Dock anser jag att det är sunt att ifrågasätta och vara kritisk och det är något vi blivit bättre på att göra nuförtiden. Just att göra medvetna val.

För ett par år sedan fick jag en fråga av vår bagare och konditor gällande beställning av socker. Då vårt bageri är ekologiskt så försöker vi såklart också att se till att ingredienser till bakverk och kondisbitar är tillverkade enligt ekologiska principer så långt det är möjligt. Frågan gällde om vi ska beställa ekologiskt märkt socker från Sydamerika eller ej ekomärkt socker från Sverige, då det var det som fanns att tillgå för oss vid tidpunkten. För mig var svaret självklart. Sockret skulle naturligtvis komma från Sverige med tanke på den betydligt kortare resvägen även om priset på sockret var lite dyrare. Egentligen borde ju sockret från Sydamerika med betald flygstol från andra sidan jordklotet, om så i ekonomiklass, vara dubbelt så dyrt som det svenska. Men så var det inte. Jag och konditorn enades om att vi nog trodde att kunderna skulle föredra att sockret kom från Sverige. 

När det gäller vin sker fortfarande mycket av gammal vana och invant beteende hos många vinkonsumenter. Det gäller då framför allt vininköp. Man har sina favoritviner, områden, ja viner som man alltid köpt och favoriter är ju inte fel att ha. Det har vi alla. Men nu när vinvärlden fullständigt svämmar över av viner så finns det nytt att prova vid varje inköpstillfälle om man vill och vågar. Det ska poängteras att under de senaste decennierna har öppenheten blivit betydligt större när det gäller att prova viner från nya länder och druvsorter. Det har med att vin blivit mer kommersiellt och det skrivs om vin på ett mer avdramatiserat sätt. 

En glädjande sak när jag reser runt i landet för att sprida vetskapen och kunskapen om svenskt vin och berätta om våra vackra svenska vingårdar är att jag i princip alltid möts av en inspirerande positivism. Noterbart är att det är vinälskare och en stor mängd vana vinprovare jag träffar och egentligen borde ju alla av dem ha provat svenskt vin tidigare för att stilla sin nyfikenhet kan man tycka, alltså innan jag kommer och besöker dem. Det är det alltid långt under hälften av deltagarna vid varje tillfälle som har provat svenskt vin tidigare och en del känner inte ens till ”fenomenet”. 

Jag har genom åren ofta hört, både vid servering på restaurang och när jag håller provning att det svenska vinet var förvånansvärt gott och att de inte hade förväntat eller trott att det skulle smaka bra. Med andra ord, de gamla förutfattade meningarna finns fortfarande kvar, men med ökad vetskap och kunskap om svenskt vin kan de gå att tvätta bort och en gårdsförsäljning som grädde på moset vore inte dumt.

Vi har förväntningar på det vi dricker och det ska helst inte vara för konstigt med för många nya dofter och smaker. Igenkänningsfaktorn är viktig för oss, också när det gäller vin och den ska inte underskattas. Därför kommer många med tiden att lära sig känna igen och vänja sig vid smaken på svenska viner. 

Jag tror att i framtiden kommer svenskt vin att vara ett lika naturligt val som till exempel vin från Tyskland eller Nya Zeeland. En viktig faktor för många i valet, förutom en speciell vintyp man kanske tänkt, kommer också att handla om miljöaspekten. Där har vin från Sverige en stor fördel på grund av de kortare transporterna och att väldigt många av de svenska vingårdarna arbetar efter ekologiska och hållbara principer. Men det viktigaste skälet av allt, för att svenskt vin är gott. Skål på er i vårsolen!

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer” som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.