Skepparps Vingård – En vingård på det böljande Österlen

Fyra km öster om Brösarp längs med väg 9 till Simrishamn kommer man till Ravlunda Kyrka. Här finns den berömde författaren Fritiof Nilsson Piratens grav. Om man tar till vänster mot Haväng och följer vägen någon kilometer kommer man till Skepparps Vingård. På en av de böljande kullarna har Bengt ”Fuffe” Åkesson låtit plantera 14 000 vinstockar för att göra svenskt vin.

Odlingen ligger vackert i en södersluttning. Bild B. Åkesson

Bengt kommer från en familj som ägnat sig åt drycker hela livet och familjen äger Kiviks Musteri. Sedan 1985 har Bengt även varit involverad i Åkesson vin och har där hunnit med resor världen runt för att besöka vintillverkare och prova deras viner. Det var på dessa resor som intresset väcktes. När han såg de vackra odlingarna föddes en dröm om att själv får ha en vingård i Sverige.

2010 startades vingården och redan 2011 planterades de första 6000 vinstockarna i Skepparp. Förutom de tåliga sorterna Solaris, Rondo och Cabernet Cortis ville Bengt prova även mer traditionella druvsorter som Chardonnay, Riesling och Pinot Noir. Det visade sig ganska snabbt att dessa sorter inte fungerar i Sverige så när det, efter något år, blev dags att utöka odlingen ersattes dessa med fler Solaris. Odlingen, som är på 3,5 ha består idag av ca 14 000 vinstockar.

Odlingen ligger på en södersluttning och man har planterat hela vägen från toppen och ner i dalen. De stockar som växer längst ned är vissa år utsatta för frost på våren vilket gör att knopparna fryser och det blir inga druvor.  Det som växer högre upp drabbas inte lika lätt av vårfrost.

Vingården tar emot besök både för visning av vingården men framförallt för provsmakning av vin och gärna med en bit mat till. Bengts sambo, Eva Bergqvist, ansvarar för denna del av verksamheten och den utökas med flera olika aktiviteter för varje år. Man har återkommande temakvällar oftast med vinet i focus som man kan anmäla sig till eller kan man förboka en visning. Det finns även möjlighet för större grupper att besöka vingården.

Skepparps vinfestival är det event som drar mest folk till vingården. I slutet på juli månad har man möjlighet att besöka en helsvensk vinfestival där man kan prova några av de bästa svenska vinerna och prata vin med vinodlarna och vinmakarna. Tareq Taylor finns också på plats med sin specialkomponerade mat som är framtagen för att passa till Solarisvinerna. Mellan 2000 – 3000 personer besöker festivalen varje år och vinfestivalen fick 2018 pris som ”Skånes bästa event 2018”.

Om man är riktigt intresserad och vill hjälpa till och lära sig mer ommarbetet i vingården kan man anmäla sig till Vinbondesällskapet. Detta sällskap består idag av ett 50-tal intresserade som träffas med jämna mellanrum för att arbeta i vingården eller bara för att prova viner och äta gott därtill.

I början experimenterade man med olika kombinationer av ek men med solaris på den jordmån som finns i Skepparp tycker Bengt att den kommer bäst till sin rätt utan ek.

När man besöker vingården kan man även passa på att besöka Kiviks Musteri, som är ett av de stora besöksmålen på Österlen. Vid Haväng, bara några kilometer från vingården, kan man få se det berömda ljus som fått många konstnärer all älska denna plats och man ska inte heller missa Fritiof Nilsson Piratens grav på Ravlunda kyrkogård.  Även Stens Huvuds nationalpark finns i närheten.

Eva Bergqvist och Bengt ”Fuffe” Åkesson driver Skepparps vingård.

Fakta om Skepparps Vingård

Ägare: Bengt Åkesson
Vinmakare: Bengt Åkesson/Vito Piffer (Italien)
Viner: Mousserande vita och rosé, torra vita och rosé jästa på ståltank
Areal/Produktion: 3,5 ha och 8 000 liter vin/år
Besök: Förbokade besök året om för guidade turer i vingården och/eller provsmakning av viner i den egna restaurangen
Kontakt: gärna via mejl till info@skepparpsvingard.se eller telefon Bengt 070-577 19 10,
Eva 070-944 02 36
Facebook: Skepparps vingård
Hemsida : www.skepparpsvingard.se och www.vinfestivalosterlen.se
Adress: Verkaåvägen 56, 277 37 Kivik


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild (om inte annat anges): Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil