Vinbedömning 2016 Vinerna var i huvudsak från 2015 som var ett kallt odlingsår som ställde stora krav på odlarna för att få fram mogna druvor. Hård gallring med lågt skördeuttag gav emellertid acceptabelt mogna druvor på många håll.
Det lämnades inalles in 57 viner varav 32 vita, 9 rosé, 13 röda och 3 mousserade viner. Juryns 9 ledamöter fördelades därför i två grupper där den ena gruppen bedömde de vita vinerna och den andra gruppen övriga viner. Juryn godkände 70% av vinerna även om bara två viner förärades bronsmedalj. För godkänt krävs sammanlagt 8 poäng och för bronsmedalj 11 poäng.
Så här bedöms vinerna Varje vin bedöms på tre kvalitéer: utseende, arom och smak. Utöver det ges poäng för helhetsintryck. För att ett vin ska vara godkänt får det inte finnas några direkta defekter dvs. ingen del av bedömningen får ha en nolla i protokollet. Bedömningen ska så långt det går enbart bedöma kvalitén såsom renhet och styrka i arom eller balans i smaken och inte personliga preferenser hos bedömaren. Vinerna serveras till juryn i neutrala karaffer av funktionärer för att garantera vinernas anonymitet.
Tabellerna visar de viner som fick diplom (D) med poäng 8 eller högre. Två viner med poäng >11 nådde utmärkelsen bronsmedalj (BM).