Internationella medaljer till svenskt vin

De senaste åren har svenska viner fått många internationella utmärkelser.

Utvecklingen har gått snabbt fram, fler och fler har upptäckt svenskt vin. Bara de senaste åren har vi fått ett tiotal nya guldmedaljer. Har du inte provat svenskt vin nyligen så kanske det är dags. Läs gärna mer på sidan Internationella utmärkelser .

Många diplomerade viner vid årets vinbedömning

23 viner diplomerades vid Svenskt Vins årliga vinbedömning på Ronneby Brunn den 25 maj 2018.

Av dessa 23 tilldelades 13 viner dessutom medalj.  Nedan finns vinerna listade och en bild på de glada medaljörerna som fanns på plats vid årsmötet för att få sina diplom.

 

Bronsmedalj
Mousserande
Mellby Mousserande 2015 Mellby nr 5 Vingård 2015
Cuvée Meunier Brut Lyngby Vingård 2016
 

Vitt vin

Åhus Solaris EQ Åhus Vingård 2016
Solaris 2017 Vingården Stora Boråkra 2017
Solaris 1601 Hallavångs Vin- & försöksodling HB 2017
Pegasus Stål 2016 Flyinge Vingård 2016
Wannborga Solaris 16 Wannborga på Öland AB 2016
Pegasus Fat 2016 Flyinge Vingård 2016
Väsbyviken Väsby Vingård 2017
Rosévin
Rosé 2017 Lyngby Vingård 2017
Rönneskär, Früburgunder 2017 Stora Horns Vingård 2017
Vitt halvtorrt
Skrea SM2016 Skrea Backe Vin 2016
Solaris Dessert Hallavångs Vin- & försöksodling HB 2017
Rött vin
Under Ölands Sol Håks Gård 2016/17
Övriga godkända
Vitt vin
Solaris 2017 Frillestads Vingård 2017
Kalkstein Vein Solaris Nygranne Vingård 2017
Vistakulle Solaris Vistakulle Vingård 2017
Klinten, Solaris 2017 Stora Horns Vingård 2017
Solaris 2016 Skrea Backe vin 2016
Rosévin
Sandhammarens Skåne Rosé Österlens Vingårdspark Tygeså 2016
Vistakulle Rondo Rosé Vistakulle Vingård 2017
Vitt halvtorrt
Ljungskär, Solaris 2017 Stora Horns Vingård 2017
Rött vin
Åhus Leon Millot Åhus Vingård 2016

Sommelierns tankar

 

Musikresan, eller den svenska vinupplevelsen!

I det här landet älskar vi verkligen tävlingar och frågesporter i dess olika former. I televisionens oräkneliga kanaler kablas ständigt diverse maktkamper ut av alla de slag och vi sitter som klistrade framför plåten på väggen och följer ingående mat-, dessert- och bakbataljer eller sång-, dans- och överlevnadstävlingar mm mm. Dessa, nutidens orgier i självspäkelse, där deltagarnas prestationer bedöms hårt och brutalt av en skräckinjagande jury, har sedan ett bra tag tillbaka tagit över bästa sändningstid och kvällstidningarna skriver spaltmeter om tango-Rolf och brüle-Klas.

Ett annat fenomen som funnits länge är olika former av quiz där man tillsammans med arbetskamrater, vänner eller familjen går ut på lokal för att tävla, dricka, äta och förhoppningsvis vinna i någon av dess många former.

Hos oss har vi ett musikarrangemang som heter ”Musikresan”. Upplägget liknar tv-programmet ”På spåret”, där vår variant självklart är lite bättre, då vi spelar alla ledtrådar till resmålen och jag själv sitter med i husbandet.

Den här kvällen skrivs alltid en speciell vinlista bestående av några röda och några vita viner som passar kvällens mat. Vi tar alltid tillfället i akt sätta upp några av våra bästa vita viner på kvällens vinmeny, som naturligtvis är svenska. De säljer alltid bäst och säljer för det mesta slut. Folk har numera lärt sig, eller rättare sagt, vi har lärt dem, att det finns utmärkt svenskt vin att tillgå den här kvällen och alla andra kvällar också för den delen och att det passar väldigt bra till maten som serveras.

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning. 

Efter ett idogt arbete så har jag märkt att svenska viner börjar kunna sälja sig självt hos oss, då jag startade indoktrineringsprocessen för flera år sedan och gästklientelet hos oss är återkommande. De har lärt sig att hos oss kan man dricka svenskt vin som smakar mycket bättre än många andra vita viner. Både när vi har ”Musikresan”, annat evenemang eller bara kvällsöppet, så kommer det folk för att njuta av ett glas svenskt vin. Vi har till och med återkommande gäster som köper hem svenskt vin till middagen och som till och med ger bort svenskt vin i present.

Det finns många bra tillfällen man kan stoppa in svenska viner på en vinmeny och det här är ett av dem. Dels när folk är laddade inför att tävla och är på ett strålande humör, då är många öppna för att prova något nytt spännande. Vi är ett tävlande folk, inte bara i tv-sofforna.

 

Gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning - handlar det om hälsa eller landsbygdsutveckling?

Frågan om gårdsförsäljning av vin och andra drycker är återigen på den politiska dagordningen. Som debatten hittills har förts frågar man sig om gårdsförsäljning kan skada folkhälsan direkt genom att den leder till ökad konsumtion eller indirekt genom att skapa en spricka i systembolagets monopol. Underförstått att systembolaget genom sitt monopol är en garant för måttlig alkoholkonsumtion. Följaktligen bereds ärendet inom socialdepartementet. Den historiska bakgrunden till allt detta är att vi i Sverige på 1800-talet höll på att supa ihjäl oss och att många daglönare fick betalt i alkohol istället för pengar med resultat att familjerna fick svälta.

Samtidigt som jag förstår bakgrunden och tycker att det var helt rätt att då ta krafttag för att rädda folkhälsan tycker jag mig se ett annat Sverige idag. Jag har svårt att se att vi svenskar skulle vara mera i riskzonen för alkoholmissbruk än våra nordiska grannar eller övriga europeiska länder. Därmed inte sagt att vi skulle vara fria från social problematik och missbruk av olika slag men vi är inte i samma situation som på 1800-talet.

I dagarna har LRF tillsammans med ett antal organisationer inklusive Svenskt Vin publicerat en rapport om dryckesbranschen i Sverige. Där framgår bilden av en ung bransch som har en betydande utvecklingspotential. Sverige har på senare år fått rykte om sig som matland men vi har ännu inte börjat utnyttja potentialen som måltidsland dvs att lägga till dryckerna till upplevelsen.

 

 

Livsmedelsindustrin är den sektor som anställer flest människor i hälften av EU:s länder men kommer först på 4:e plats i Sverige. Besöksnäring inom dryckesproduktion är viktig i andra länder. Det har vi nog alla bidragit till på våra semesterresor. Det är uppenbart att Sverige genom att hålla gårdsförsäljning ifrån sig inte ens börjat utnyttja potentialen som finns i vår sektor.

Frågan om gårdsförsäljning har därför hamnat i fel departement enligt min åsikt. Gårdsförsäljning är inget hot mot folkhälsan, det har redan slagits fast av en tidigare statlig utredning. Däremot innebär gårdsförsäljning en stor möjlighet för näringslivet på landsbygden och borde därför vara en fråga för näringsdepartementet.

Utredningen presenterades för press och inbjudna politiker i Stockholm den 20 februari. Glädjande nog fanns representanter för näringsdepartementet närvarande. Föreningen har genom Staffan Lake och Ronny Persson efter detta haft en mer specifik presentation av vinbranschen för lokala politiker på Flädie vingård den 23 februari.

Än så länge är gårdsförsäljning en folkhälsofråga kopplat till systembolagets monopol men förhoppningsvis skall vi snart börja se mer nyktert på gårdsförsäljning som en fråga om närings- och landsbygdsutveckling. Då kan vi följa i spåren på Finland som trots sitt Alko-monopol utan problem nu infört gårdsförsäljning.

Sveneric Svensson

ordförande i Föreningen Svenskt Vin

Sommelierns tankar

Holland – Svenska vinambassadörer!

Att utnämnas till ambassadör är en ärofylld titel som absolut inte skall eller bör skojas bort. En ambassadör per definition och i klassisk mening är en politisk företrädare som representerar ett land. Men det kan också vara en person som går i bräschen och håller fanan högt för något nytt eller kanske något man brinner lite extra för, ja något man anser är av yttersta vikt och inte bör förbises eller missas av andra. Man känner att man har ett kall att upplysa sina medmänniskor.

 Utnämnandet till ambassadör brukar ske ceremoniellt med pompa och ståt. Det kan vara stående poster och titlar som skall tillsättas men ibland uppdagas även nya spännande företeelser eller områden som skall belysas.

 Det finns de som rättmätigt eller felaktigt utnämner sig själva till ambassadörer och ibland kan personer vara ambassadörer för något utan att de ens känner till det själva. Ambassadörer av olika slag behövs och är nödvändiga. De fyller en viktig funktion och fungerar som en modern form av gamla tiders upplysningsmän som sparkar oss i baken och berättar om senaste nytt.

Men hur kommer det sig att Holland är ambassadörer för svenskt vin? Känner man ens till i tulpanernas, kvarnarnas och skrinnarnas rike att det tillverkas vin i Sverige? Knappast troligt att de skulle ha en susning om detta förhållandevis nya svenska fenomen. Skulle väl i så fall vara någon beläst sommelier eller nyfiken dryckesnörd som råkat prova ett glas svenskt vin vid någon provning av viner från länder man inte trodde tillverkar vin!

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Högst troligt har holländarna redan förträngt vårt lands existens och kräks säkert numera vare gång de hör en ABBA-låt spelas och använder en Zlatanmodell som voodoodocka, allt efter det att vi knep platsen till fotbolls-VM mitt framför näsan på dem. Med största sannolikhet kommer de titta snett på oss och tala illa om oss svenskar ända tills landet upplösts och färgerna suddats ut på vår flagga.          

 Nej, Holland är ett alias för ett par, där ena halvan av paret är från Holland och den andra från Sverige. De är båda mat- och vinälskare och väl bevandrade i gastronomin. De har besökt restaurangen i princip varje fredagskväll de senaste tio åren och har sitt stambord, dvs kejsarbordet i hörnet. De senaste åren har jag bestämt vad de skall dricka och de provar alltid blint flera olika viner till måltiden. Numera så finns det för det mesta ett par svenska viner med bland de provade vinerna och de har blivit väldigt duktiga på att identifiera olika svenska viner och dess härkomst.

Allt detta har resulterat i att de föredrar svenskt vin, till och med ibland framför andra viner, även om de är öppna i sinnet och provar allt. De har under ett par års tid inhandlat en hel del svenskt vin för eget bruk hemma. De pratar svenskt vin med sina arbetskamrater om hur fantastiskt det är och hur alla borde prova. De ger bort svenskt vin i present när de går bort på middag eller när någon skall uppmärksammas och inte nog med detta så är de numera också medlemmar i föreningen Svenskt Vin!

Det kallar jag goda ambassadörer för svenskt vin!