Dags att ta Svenskt vin till nästa nivå!

Många svenska vingårdar har de senaste 2–3 åren fått internationella utmärkelser. Men det är nu dags att ta svenskt vin till nästa nivå – en nivå som kräver forskning för att få kunskap om vad som är unikt med svenskt vin men också vilka metoder som kan optimera våra viner.

RISE (Research Institute Sweden) är en statlig forskningsorganisation som bildats av tidigare Statens Provningsanstalt m.fl. organisationer som arbetar inom flera sektorer inom svenskt näringsliv för att stödja deras utveckling. RISE bjuder nu in svenska vinodlare till en dag för att identifiera vad vi tror är de viktigaste forskningsområdena för oss. RISE har forskare med gedigen kompetens inom vinmakning och de kommer förstås ge sitt bidrag till denna diskussion detta utvecklingsprojekt men lika viktiga är de svenska vinodlarna synpunkter på vad som skall prioriteras.

Läs mer under kalendariet 22 januari 2019

Internationella medaljer till svenskt vin

De senaste åren har svenska viner fått många internationella utmärkelser.

Utvecklingen har gått snabbt fram, fler och fler har upptäckt svenskt vin. Bara de senaste åren har vi fått ett tiotal nya guldmedaljer. Har du inte provat svenskt vin nyligen så kanske det är dags. Läs gärna mer på sidan Internationella utmärkelser .

Många diplomerade viner vid årets vinbedömning

23 viner diplomerades vid Svenskt Vins årliga vinbedömning på Ronneby Brunn den 25 maj 2018.

Av dessa 23 tilldelades 13 viner dessutom medalj.  Nedan finns vinerna listade och en bild på de glada medaljörerna som fanns på plats vid årsmötet för att få sina diplom.

 

Bronsmedalj
Mousserande
Mellby Mousserande 2015 Mellby nr 5 Vingård 2015
Cuvée Meunier Brut Lyngby Vingård 2016
 

Vitt vin

Åhus Solaris EQ Åhus Vingård 2016
Solaris 2017 Vingården Stora Boråkra 2017
Solaris 1601 Hallavångs Vin- & försöksodling HB 2017
Pegasus Stål 2016 Flyinge Vingård 2016
Wannborga Solaris 16 Wannborga på Öland AB 2016
Pegasus Fat 2016 Flyinge Vingård 2016
Väsbyviken Väsby Vingård 2017
Rosévin
Rosé 2017 Lyngby Vingård 2017
Rönneskär, Früburgunder 2017 Stora Horns Vingård 2017
Vitt halvtorrt
Skrea SM2016 Skrea Backe Vin 2016
Solaris Dessert Hallavångs Vin- & försöksodling HB 2017
Rött vin
Under Ölands Sol Håks Gård 2016/17
Övriga godkända
Vitt vin
Solaris 2017 Frillestads Vingård 2017
Kalkstein Vein Solaris Nygranne Vingård 2017
Vistakulle Solaris Vistakulle Vingård 2017
Klinten, Solaris 2017 Stora Horns Vingård 2017
Solaris 2016 Skrea Backe vin 2016
Rosévin
Sandhammarens Skåne Rosé Österlens Vingårdspark Tygeså 2016
Vistakulle Rondo Rosé Vistakulle Vingård 2017
Vitt halvtorrt
Ljungskär, Solaris 2017 Stora Horns Vingård 2017
Rött vin
Åhus Leon Millot Åhus Vingård 2016

Sommelierns tankar

 

Musikresan, eller den svenska vinupplevelsen!

I det här landet älskar vi verkligen tävlingar och frågesporter i dess olika former. I televisionens oräkneliga kanaler kablas ständigt diverse maktkamper ut av alla de slag och vi sitter som klistrade framför plåten på väggen och följer ingående mat-, dessert- och bakbataljer eller sång-, dans- och överlevnadstävlingar mm mm. Dessa, nutidens orgier i självspäkelse, där deltagarnas prestationer bedöms hårt och brutalt av en skräckinjagande jury, har sedan ett bra tag tillbaka tagit över bästa sändningstid och kvällstidningarna skriver spaltmeter om tango-Rolf och brüle-Klas.

Ett annat fenomen som funnits länge är olika former av quiz där man tillsammans med arbetskamrater, vänner eller familjen går ut på lokal för att tävla, dricka, äta och förhoppningsvis vinna i någon av dess många former.

Hos oss har vi ett musikarrangemang som heter ”Musikresan”. Upplägget liknar tv-programmet ”På spåret”, där vår variant självklart är lite bättre, då vi spelar alla ledtrådar till resmålen och jag själv sitter med i husbandet.

Den här kvällen skrivs alltid en speciell vinlista bestående av några röda och några vita viner som passar kvällens mat. Vi tar alltid tillfället i akt sätta upp några av våra bästa vita viner på kvällens vinmeny, som naturligtvis är svenska. De säljer alltid bäst och säljer för det mesta slut. Folk har numera lärt sig, eller rättare sagt, vi har lärt dem, att det finns utmärkt svenskt vin att tillgå den här kvällen och alla andra kvällar också för den delen och att det passar väldigt bra till maten som serveras.

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum. Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning. 

Efter ett idogt arbete så har jag märkt att svenska viner börjar kunna sälja sig självt hos oss, då jag startade indoktrineringsprocessen för flera år sedan och gästklientelet hos oss är återkommande. De har lärt sig att hos oss kan man dricka svenskt vin som smakar mycket bättre än många andra vita viner. Både när vi har ”Musikresan”, annat evenemang eller bara kvällsöppet, så kommer det folk för att njuta av ett glas svenskt vin. Vi har till och med återkommande gäster som köper hem svenskt vin till middagen och som till och med ger bort svenskt vin i present.

Det finns många bra tillfällen man kan stoppa in svenska viner på en vinmeny och det här är ett av dem. Dels när folk är laddade inför att tävla och är på ett strålande humör, då är många öppna för att prova något nytt spännande. Vi är ett tävlande folk, inte bara i tv-sofforna.

 

Gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning - handlar det om hälsa eller landsbygdsutveckling?

Frågan om gårdsförsäljning av vin och andra drycker är återigen på den politiska dagordningen. Som debatten hittills har förts frågar man sig om gårdsförsäljning kan skada folkhälsan direkt genom att den leder till ökad konsumtion eller indirekt genom att skapa en spricka i systembolagets monopol. Underförstått att systembolaget genom sitt monopol är en garant för måttlig alkoholkonsumtion. Följaktligen bereds ärendet inom socialdepartementet. Den historiska bakgrunden till allt detta är att vi i Sverige på 1800-talet höll på att supa ihjäl oss och att många daglönare fick betalt i alkohol istället för pengar med resultat att familjerna fick svälta.

Samtidigt som jag förstår bakgrunden och tycker att det var helt rätt att då ta krafttag för att rädda folkhälsan tycker jag mig se ett annat Sverige idag. Jag har svårt att se att vi svenskar skulle vara mera i riskzonen för alkoholmissbruk än våra nordiska grannar eller övriga europeiska länder. Därmed inte sagt att vi skulle vara fria från social problematik och missbruk av olika slag men vi är inte i samma situation som på 1800-talet.

I dagarna har LRF tillsammans med ett antal organisationer inklusive Svenskt Vin publicerat en rapport om dryckesbranschen i Sverige. Där framgår bilden av en ung bransch som har en betydande utvecklingspotential. Sverige har på senare år fått rykte om sig som matland men vi har ännu inte börjat utnyttja potentialen som måltidsland dvs att lägga till dryckerna till upplevelsen.

 

 

Livsmedelsindustrin är den sektor som anställer flest människor i hälften av EU:s länder men kommer först på 4:e plats i Sverige. Besöksnäring inom dryckesproduktion är viktig i andra länder. Det har vi nog alla bidragit till på våra semesterresor. Det är uppenbart att Sverige genom att hålla gårdsförsäljning ifrån sig inte ens börjat utnyttja potentialen som finns i vår sektor.

Frågan om gårdsförsäljning har därför hamnat i fel departement enligt min åsikt. Gårdsförsäljning är inget hot mot folkhälsan, det har redan slagits fast av en tidigare statlig utredning. Däremot innebär gårdsförsäljning en stor möjlighet för näringslivet på landsbygden och borde därför vara en fråga för näringsdepartementet.

Utredningen presenterades för press och inbjudna politiker i Stockholm den 20 februari. Glädjande nog fanns representanter för näringsdepartementet närvarande. Föreningen har genom Staffan Lake och Ronny Persson efter detta haft en mer specifik presentation av vinbranschen för lokala politiker på Flädie vingård den 23 februari.

Än så länge är gårdsförsäljning en folkhälsofråga kopplat till systembolagets monopol men förhoppningsvis skall vi snart börja se mer nyktert på gårdsförsäljning som en fråga om närings- och landsbygdsutveckling. Då kan vi följa i spåren på Finland som trots sitt Alko-monopol utan problem nu infört gårdsförsäljning.

Sveneric Svensson

ordförande i Föreningen Svenskt Vin