Domaine Aalsgaard – En Svensk/Dansk vingård med gårdsförsäljning

Några kilometer norr om Helsingör ligger samhället Ålsgårde. Här bor Lars och Christina Hagerman och här har de sitt vineri och försäljning av vin och där märkte den uppmärksamme läsaren en stor skillnad mellan att driva vinodling i Sverige och Danmark. Någon kilometer därifrån ligger deras vingård i ett perfekt Nord/Syd läge.

Lars i sitt vineri som ligger i direkt anslutning till bostaden.

Lars och Christina kommer båda från Sverige och träffades under studenttiden i Lund. Det var en Valborgsmässoafton, berättar Christina och Lars tillägger att det var under förra årtusendet.
Efter avslutade studier vid Köpenhamns universitet köpte paret 1970 det hus de idag bor i norr om Helsingör.
Lars intresse för vin, eller mer specifikt för vinstockarna, hade funnits några år innan han bestämde sig för att plantera några stockar hemma i trädgården. Detta var mest på skoj men 1992 planterade Lars 126 st Ortega på en bit mark i närheten av bostaden. Dessa hade man kvar till 1997 då man hittade den perfekta marken som man lyckades arrendera. 1998 planterades de första raderna med Ortega och Madeleine Angevine och 2005 planterades Solaris på den sista biten mark. Idag har man ca 2000 vinstockar av 5 olika gröna druvor. Förutom de nämnda finns även Siegerrebe och Kerner.
Själva odlingen sköts med minimal sprutning och ingen konstgjord gödning används. Från en stor hästgård i närheten får Lars 4 ton hästgödsel varje år som han kör ut för hand i odlingen.
Lars är även medlem i FDV, Föreningen dansk vinavl, som motsvarar vår svenska förening Svenskt Vin.

Både i Danmark och i Sverige har Lars genom åren förmedlat sin stora kunskap kring odling och tillverkning av vin. Detta har gjorts genom otaliga kurser på båda sidor om sundet och med artiklar i Danska Vin-pressen och Svenska Vinbladet. Numera används Lars ofta som domare vid vintävlingar.

 

Innan Lars började arbeta som vindomare både i Danmark och Sverige hann han med att få fina priser för sina viner. Numera lämnar han inte in sina viner till bedömning eftersom han ofta finns med i juryn som avgör vilka viner som ska tilldelas utmärkelser. Lars är tillsammans med Percy Månsson på Domän Sånana i Skillinge hedersmedlemmar i Föreningen Svensk Vin.
När man besöker Domain Aalsgaard får man, efter en spännande visning av vingården, även prova vinerna hemma hos Lars och Christina. Man kan sedan köpa med sig några flaskor vin. Största delen av vinet som produceras säljs direkt från gården medan en mindre del går till några utvalda restaurangen samt till Backevin i Helsingör där privatpersoner också kan köpa dessa. Man tar emot grupper från 8-25 personer och har 30-40 gruppbesök om året.

Vid infarten till bostad och vineri finns en skylt så man hittar dit.

 

Fakta om Domain Aalsgaard:
Ägare: Lars och Christina Hagerman
Vinmakare: Lars Hagerman
Viner: Vita torra viner och under vissa år även halv-torra
Areal/Produktion: 1 hektar och 1000 liter vin/år
Besök: Förbokade guidade turer i vingården, provsmakning och försäljning av vin. Om man enbart ska köpa vin behövs ingen förbokning.
Kontakt: Via mejl till lars.hagerman@gmail.com eller telefon från Sverige +45 535 456 71
Adress: Ålsgårde Stationsvej 13, 3140 Ålsgårde


Artikeln ingår i serien: Svenska vingårdar som tar emot besök
Text och bild: Ronny Persson

» Hämta artikeln som pdf-fil

Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Festernas fest – Nobelmiddagen i Stockholms stadshus. Festen är också ett fantastiskt skyltfönster för gastronomiska upplevelser i Sverige. Få andra fester torde TV-sändas med sådan detaljrikedom i stora delar av världen. Och är man det minsta intresserad av mat vid sidan av vetenskap kommer man som tittare att intressera sig för vad det är som ligger på faten och vad som bubblar i glasen. Men vad är det egentligen som bubblar i glasen när Sverige visar upp det bästa vi förmår för omvärlden?

Svenska Dryckesakademien är en ideell förening med ändamål att stimulera framställning, presentation, servering och konsumtion av drycker framställda i Sverige av svenska råvaror samt bygga och vidareförädla kultur kring dessa drycker från akvavit till mjölk. Sverige har genomgått en gastronomisk revolution de senaste 25 åren. Den har bl.a. inneburit att kvalitetsmedvetenheten ökat tillsammans med experimentlustan i köken. Och så har den rika tillgången på råvaror i absoluta världsklass från svenskt jordbruk såväl som från skog, mark och vatten blivit en självklar utgångspunkt i matlagningen. Numera är det världen som blickar på Norden och den nya nordiska maten.
Men dryckerna är ännu sorgligt förbisedda trots att det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn runt om i landet. Då handlar det om småskaliga bryggerier, musterier, cidrerier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut och Svedka vodka. ”Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker. Då är det faktiskt anmärkningsvärt att man fortfarande oreflekterat bjuder gästen sydeuropeiska vinpaket också när menyn är nordisk eller svensk”, säger Claes Wernerson, preses i Svenska Dryckesakademien. ”Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri”, framhåller Martin Ragnar, sekreterare i akademien. ”Och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment”.

”Nobelmiddagen är ett skyltfönster som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik, men istället serveras det alltså år efter år kontinentala vinpaket som rundas av med importerat kaffe eller te”, fortsätter Claes Wernerson, som till vardags driver Qvänum Mat & Malt med öler och snapsar på tillverkningslistan.
För att försöka bidra till en positiv utveckling har Svenska Dryckesakademien därför tagit fram ett eget alternativt dryckespaket till kvällens Nobelmiddag, en då enbart med drycker framställda av svenska råvaror. Paketet är sammansatt av akademiledamoten och restaurangchefen på Fäviken Magasinet (ansedd som Sveriges allra bästa restaurang), Karin Hillström.

För mer information:
Claes Wernerson, preses i Svenska Dryckesakademien – 070-6228353
Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien – 073-5209695
Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se