Fredholms Vingård – I vinet sanningen – En av Sveriges äldsta vingårdar

I det lilla samhället Tyringe utanför Hässleholm hittar vi en av Sveriges äldsta vingårdar. Här har Jenny och Pär Fredholm skapat sitt paradis på jorden. För att hitta hit kör du väg 21 från Hässleholm mot Helsingborg. Innan Tyringe tar du till vänster mot Skyrup och efter en dryg kilometer är du framme. Karta finns också på hemsidan.


Pär Fredholm på väg med druvor
från skörden till vineriet.
Fotograf: Mathilda Stjärnfeldt

Pär och Jenny har länge haft ett intresse för vin och när de köpte ett hus med källare gjorde de snabbt om den befintliga matkällaren till vinkällare. Intresset av att göra eget vin började också vakna och Pär fick kontakt med några odlare i Sverige och bestämde sig för att prova själv. Han fick kontakt med vingården i Klagshamn och beställde plantor därifrån.

2002 planterade Jenny och Pär 25 vinstockar hemma i den egna trädgården.


Jenny Fredholm rensar bland
klasarna vid skörden.
Fotograf: Mathilda Stjärnfeldt

Det fanns inte så många olika sorter att välja på så det fick bli den blå druvan Rondo.

Efter detta blev Pär  en av pionjärerna som startade föreningen Svenskt Vin. Pär var kassör under två år i början.

2008 hade Pär övertalat sina andra tre syskon att vara med. Tillsammans planterade de 400 stockar på det ställe där vinodlingen finns idag. Nu var det tre sorter som gällde. Solaris, Siramé och Rondo. Idag har Pär och Jenny själva övertagit vingården som nu innehåller 1 400 vinstockar. 1 000 av dessa är Solaris som används för att göra ett stilla vitt vin.

Av de 25 Rondostockarna som fanns i trädgården finns bara en kvar som ett minne över hur det hela startade.

 

 

Paret Fredholm har inte velat satsa på ett eget vineri utan hyr idag in sig i Flyinge Vingårds nybyggda anläggning. Man skördar druvorna och transporterar sedan dessa till Flyinge där man gör klart vinet. Efter buteljering flyttas de till Fredholms egna lager där de sedan levereras ut till Systembolaget och  vissa utvalda restauranger i Stockholm, Malmö och ytterligare några större städer. Det finns på lager på de närmsta Systembolagen men går även att beställa inom hela Sverige.

Det bästa vinet, Elsa, har två gånger belönats med Great Gold som är det bästa betyg man kan få på International Wine Awards i Spanien. Elsa 2017 fick medaljen 2018 och nu senast fick Elsa 2019 samma medalj och hela 95 poäng av domarna.

Jenny och Pärs hund  Elsa trivs också i vingården.
Hon har gett namn till Fredholms förnämsta vin
som vunnit Great Gold flera gånger i
internationella tävlingar.
Fotograf: Mathilda Stjärnfeldt

Fredholms har idag gått ifrån att försluta flaskorna med vanlig kork och använder istället glaskork. Detta valde man för att man då helt kan undvika korkskadade viner.

Pär och Jenny tar gärna emot besökare för guidade turer i vingården. Grupper upp till 50 personer är välkomna.  Förbokning krävs.

 

 

Fakta om Fredholms Vingård

Ägare: Jenny och Pär Fredholm
Vinmakare: Pär Fredholm
Viner: Vita viner av Solaris, Rosé och vissa goda år även Rött vin av Rondo och Sirame.
Areal/Produktion: 0,5 ha och ca 1 000 liter/år
Besök: Förbokade guidade turer i vingården.
Kontakt. Kontaktformulär på hemsidan, mejl till info@fredholmsvin.se eller telefon 0708 15 06 05
Instagram: Fredholmsvin
Hemsidawww.fredholmsvin.se
Postadressdress/Besöksadress: Augustenborgsvägen 20,  282 32 Tyringe

 

Ladda ned PDF- fil här: Fredholms vingård

 

Domaine Bellevue – En parcell av Alsace i Malmö

För att hitta till vingården Domaine Bellevue får man ta sig till Limhamn, mot Malmö, eller tvärtom. Utifrån vägen ser man inte så mycket men när man passerat genom Phoenixstocken i grinden och kommer innanför häckarna utbreder sig en parcell av Alsace. Här har Ulla och Sven anlagt en vingård på sin villatomt om 1050 m2.

De gröns Solarisdruvorna mognar bra i den lummiga trädgården

 

Inspirationen till vingården har man hämtat från Alsace, Frankrikes nordöstra vinregion, dit man gjort otaliga resor de senaste decennierna. Paret Funke har till och med blivit hedersmedborgare i sin favoritby Hunawihr, mitt i hjärtat av Alsace, som ligger ca 1 mil norr om Colmar. I Hunawihr har de inkvarterat sig hos väl kända vinbönder och det kommer att fortgå så länge orken hänger med.

Namnet på den egna vingården, Domaine Bellevue, har man valt eftersom den ligger i området Bellevue i Malmö.

Vingården består idag av 220 stockar. Den första planteringen gjordes 1981. Då var det Riesling från västra Moseldalen som gällde samt röd och vit Elbling från Luxemburg som kompletterades med Müller-Turgau, Kerner och Ortega. Dessa, förutom Rieslingen, ersattes i början av 1990-talet mot resistenta sorter av Muscat d´Alsace, Muscat Bleu, och Pinot Noir. 2002 utökades med Solaris, och Phoenix.

För att ha kontroll över hela processen från plantering till färdigt vin har Sven byggt om en del av det gamla lusthuset på tomten, byggt 1900, till eget vineri. Ovanpå vineriet finns även ett gästrum och från balkongen har man vacker utsikt över vinodlingen. 

Det hela började med en arbetsresa till staden Trier i Moseldalen i Tyskland. Svens intresse för vin har sedan långt tillbaka varit stort och här genomgick han elddopet genom goda kontakter med vinbönder. Genom dessa kontakter fick han hem Riesling och de övriga stockarna. De planterades och det visade sig att de trivdes bra. Jordmånen som är sandjord på kalkberg en meter ner i marken är perfekt för vinodling och ger dessutom den karaktär på vinet som Ulla och Sven samt andra tycker om.

Ända sedan 1980-talet har Ulla och Sven årligen åkt till Alsace för att på plats dricka och köpa de goda vinerna. När sedan det egna intresset för att odla vin startade blev resorna till Alsace även utvecklande för hur man tillverkar sitt eget vin och där har Sven även fått flera mentorer som han haft stor nytta av när han nu gör det egna vinet. Sven har också skaffat sig utbildning kring tillverkning av vin i Tyskland.

 

Sven har fortsatt vidareutbildning genom kursverksamheten i FSV (Föreningen Svenskt Vin). Ordförande Sveneric Svenssons Vinmakarkurs 2017 och Handbok för Vinmakare har varit till stor nytta för Sven där han kunnat verifiera tidigare införskaffade egna kunskaper och samtidigt skapat nya insikter i vinmakning. Före skörd låter Sven sända must från druvor plockade från vingården till Sveneric för analys. Värdena i analysen ligger sedan till grund för bestämning av arbetet med vinmakeriet till bästa resultat av färdigt vin. För att utvärdera sitt färdiga vin sänder Sven även prover på detta för analys av Sveneric. Resultaten av analyserna har hittills varit lysande med finaste vitsord. Svenerics bedömning till utmärkelser i diplom har varit både silver och guld.

Funkes viner har fått uppmärksamhet i Alsace och där tvekar man inte längre på att det går att göra vin i Sverige, vilket man först inte trott.

Ulla och Sven bestämde sig tidigt för att odla och göra sitt eget vin för att när de inte längre orkar åka till Alsace eller andra delar av Frankrike så skall de kunna göra det hemma i sin trädgård. Och på den vägen har det blivit.

Vinerna från Domaine Bellevue har också fått fina erkännande i bla FSV:s årliga bedömning

Ulla och Sven  Funke på besök i Hunawihr i Alsace. Bilden är tagen av Carolyn Sipp Mack som är dotter och en av arvtagarna i 10:e generationen till Vinhuset Sipp Mack som är det största vinhuset i Hunawihr i Alsace.

 

 

 

Fakta om Domaine Bellevue

Ägare: Sven och Ulla Funke.
Vinmakare: Sven Funke.
Viner: Solaris, Phoenix, Muscat d'Alsace, Muscat Bleu, Pinot Noir.
Areal/Produktion: 0,1 ha och 200 flaskor/år
Besök: Tar gärna emot grupper om 6 besökare.
Kontakt. Via mejl till s.funke@telia.com eller telefon 0705-16 40 60
Besöksadress: Östanväg 46, 216 19 Malmö

 

Ladda ned PDF- fil här: Domaine Bellevue

 

Sommelierns tankar

Hemester i Vinland!

Stort tack kära Corona för att du drabbade oss, ungefär vid den tiden när många av oss börjat planera var semestern sommaren 2020 skulle avnjutas någonstans. Himla gött att vi slapp fundera på det och pengar sparade vi ju också. Tänk Italien på sommaren. Usch vad hett det kan vara och vad skönt att slippa riskera överkokt pasta eller barolovinet serveras på tok för ungt och odekanterat till på köpet. Bagaget hade säkerligen hamnat i Reykjavik och det hyrda husets luftkonditionering hade troligtvis varit trasig, poolen smutsig, hyrbilen var nog på verkstan för 45 000 milaservice. Och tänk att inte behöva släpa med sig ett apotek innehållande solkrämer med skyddsfaktor 45 och uppåt, avsedda för oss bleka känsliga nordbor. Nu kunde vi ju bränna upp oss lite lagom här hemma istället, fast på avstånd.

Många är vi som jobbat hemifrån mer än tidigare och därmed har vi sparat pendelkostnader. Vi har sluppit sitta i oändliga och irriterande bilköer, där vi förvisso kunnat vara kreativa och uppfinna nya svordomar, dock med en hela tiden överhängande oro att inte hinna i tid. Vi har inte behövt vänta på försenade tåg eller bussar. Och det bästa av allt är ju att vi gjort miljön en stor tjänst och bara det känns ju som en vinstlott. Så efter frukost och en härligt uppfriskande morgonpromenad har vi mjukt kunnat glida ner i hemkontoret och koppla upp sig mot världen.

Tyvärr har det hört till vanligheten att jag i mejlkorgen mötts av ännu en inställd vinprovning eller arrangemang jag sett fram emot. Så tack Corona för att du givit oss ett vidare perspektiv och låtit oss upptäcka vad som är viktigt för oss, vad som verkligen betyder något, vad vi värdesätter och vad vi inte kan eller vill vara utan. Alla har vi drabbats på ett eller annat sätt och varit mer eller mindre tvungna att göra uppoffringar av olika slag både i privatlivet och i arbetet.

Denna lömska, oberäknelige och osynlig fiende har vänt upp och ned på tillvaron för oss och har på kort tid raserat mångas livsverk och har lett till ödesdigra konsekvenser för ekonomin och inte minst för den personliga hälsan.

Det har ju inte gått någon förbi att restaurangbranschen har varit hårt utsatt och haft och har det fortfarande oerhört tufft. Det har jag märkt eftersom jag arbetar på restaurang. Dock har kreativiteten flödat i krogsverige och många spännande idéer har sjösatts och nya grenar och dimensioner har lagts till den befintliga verksamheten. Dels för att tillgodose människors behov under rådande omständigheter och för att alla som driver restaurang ska kunna betala hyran, räkningar, löner till anställda och helt enkelt överleva utan att behöva slå igen. Restauranger har fått skippa onödiga inköp och hushålla med resurserna. Nöden är kreativitetens moder, som det heter.

Många har ”upptäckt” det lokala och sedan i våras har människor gått man ur huse för att stötta och supporta sina lokala restauranger, vilket visar att det verkligen är viktigt för oss att den lokala krogen finns kvar. Vi tycker om att gå ner och äta en bit mat, dricka ett gott glas vin och bli servade, ompysslade och vi ser gärna att det alternativet inte försvinner.

Våra svenska vingårdar har inte heller haft någon dans på rosor och med en inskränkning av antalet besökare under året, färre vinprovningar och besök på sina restauranger och boenden, har många haft det tufft. Det har i vissa fall fått tråkiga konsekvenser med konkurs som följd.

 

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken "Svenskt Vin - en vinvärld som växer" som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Nu är det som det är och vi får rätta in oss i ledet av restriktioner som är under ständig förändring beroende på virusets framfart, eller vår framfart, för det är vi som sprider viruset. Viktigast är ändå att tänka på varandra, hjälpa varandra och försöka se möjligheterna även om det känns mörkt och tungt emellanåt.

I år vet jag att framför allt många vinintresserade rest runt och besökt svenska vingårdar. Dels för att man är nyfiken och kanske för att den obehagligt varma och jobbigt dryga Toscanaresan inte gick att genomföra, men man vill ändå resa i vinets tecken. Svenskt vin och svenska vingårdar har uppmärksammats mer än någonsin i pressen under året vilket är positivt och det är viktigt att det fortsätts skriva om det.

Jag hoppas innerligt att 2020 blir ett avstamp och att man till kommande semestrar planerar in besök på någon av våra vackra svenska vingårdar där vi kan uppleva det för oss, romantiska, exotiska och det tidigare ickesvenska fenomenet vinodling. Det är en fröjd att lyssna till en vinmakare som berättar om skapandeprocessen och om sin filosofi när det gäller skapandet av ett vin. Tänk att också kunna strosa runt bland vinrankor i en vingård i Sverige och kanske prova vingårdens eget vin till en liten plocktallrik. För numera är Sverige ett vinland. Härligt att ta de orden i munnen. Sverige är ett vinland och det ska vi vara stolta över och absolut inget vi behöver viska om eller ursäkta oss för att vara.

Nuförtiden försöker vi mer och mer tänka på hållbarhet och vad som är bra för miljön, handla närodlat och ekologiskt. Likaväl tycker jag att vi ska välja vin från Sverige lite då och då, just ur miljöaspekten.

Det är också hög tid att låta människor få ta ansvar själva och ha möjligheten att köpa med sig några flaskor vid våra besök på vingårdarna och att man kommer till skott och tillåter gårdsförsäljning. Jag är övertygad om att vi kan axla det förtroendet. Det skulle vara ett lyft och ett ordentligt uppsving för vingårdarna och för turismen. Det gäller för de styrande att tänka framåt och inte bakåt och nu, under rådande pandemi, är det väl ett ypperligt tillfälle att köra igång då vi har hemestrat och varit avståndstagande och lokala. Pinsamt också att inte kunna ge turister och gäster från utlandet möjligheten att köpa med sig ett par flaskor svenskt vin efter ett trevligt vingårdsbesök, utan att de måste beställa från en butik och sen vänta upp till en vecka. Nej, skål på er, ta hand om varandra och full fart mot 2021!

Sommelierns tankar

Nytt år, nya möjligheter och nya viner!

Vi klarade det, december och julen har passerat, dock ej obemärkt, utan med en hel del att stå i för de allra flesta. Julstressen har högst troligt legat som en tjock ogenomtränglig dimma i form av tvångsmässiga måsten som julpynt, julstädning, julmat, julklappar, bjudningar med eventuellt ytterligare en mängd ångestrelaterade göromål.

För oss inom restaurang innebär december en intensiv men rolig tid med alla gäster som vill komma och äta och dricka gott. Som vanligt serverar vi hos oss med fördel svenskt vin till julmaten och som jag berättat tidigare så fungerar många svenska viner alldeles utmärkt till julens alla smaker.

Så äntligen kan vi lägga det gångna året bakom oss, reflektera, blicka framåt och öppna för ett nytt som vi för det mesta går in i med optimism. Oavsett om vi avlagt spontana, mer eller mindre ogenomtänkta nyårslöften vid tolvslagets magiska ögonblick som vi sedan kanske bittert får ångra på nyårsdagen, så går de allra flesta av oss ändå in i det nya året med positiva tankar och en slags jävlar anammainställning. Vi tänker att nu ska vi minsann ta tag i saker som länge funnits på agendan eller på ”to do-listan” men som ibland kanske allt för lättvindigt och utan grund, fallit bort. Det är ändå bra att vi plockar upp det till ytan åtminstone en gång om året, det som vi kanske medvetet förträngt, just när vi är i färd att med glatt sinnelag fyra av Champagnekorken mot fyrverkericrescendot på nyår. Om man själv skulle ”råka” glömma bort sitt eller sina nyårslöften, så gör inte ens omgivning det.

Själv skålade jag i svenskt vin både på julafton, juldagen, och nyårsafton tillsammans med de flesta andra helger också för den delen, samt många av vardagarna däremellan. Svenskt vin går från klarhet till klarhet och även om 2019 var för svenska odlare ett högst blandat år så ger det lärdomar och erfarenhet för kommande. En del lyckades bra medan andra inte fick ut så mycket som man önskade av sin vinodling. Det ska bli spännande att börja prova och jämföra med tidigare årgångar så snart flaskorna börjar smycka hyllorna. Jag har med tiden märkt att det är betydligt lättare att sälja in ett svenskt vin då den skepsisen som fanns för ett antal år sedan och som vilat över svenskt vin, har mjuknat. Vi har börjat bli stolta över att vara ett vinproducerande land och det med rätta.

 

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken "Svenskt Vin - en vinvärld som växer" som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Under hösten 2019 tror jag att jag var en av de bidragande orsakerna att en del svenska viner tog slut på systembolaget. Aldrig tidigare har jag haft så många vinprovningar med svenska viner, inte bara på Aludden Prôvidore där jag har min bas, utan även på många andra ställen. Det är såklart ett angenämt bekymmer att det tar slut och otroligt kul att det finns ett växande intresse att prova viner tillverkade i Sverige. ”Tyvärr” så kommer våren 2020 att bli ännu tuffare och roligare med för min del med fler provningar med svenska viner än under hösten, där jag kommer få kuska runt från södra Skåne ända upp till Värmland för att sprida budskapet.

Naturligtvis har min bok, ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”, som kom ut i maj förra året också varit en bidragande orsak till att fler och fler har upptäckt eller vill upptäcka svenska viner och att intresset vuxit tyder på de allra flesta vinälskares nyfikenhet och öppna inställning till vin. Att det spelar ingen roll vilken eller vilka druvor ett vin är gjort på. Ett gott vin är ett gott vin, oavsett var det kommer ifrån.

Det är oerhört inspirerande att komma till ett nytt ställe och få möjligheten att berätta om våra svenska viner och svenska vinodlare om deras hårda, tuffa, ibland otacksamma arbete som skänker oss vinälskare så mycket. Det ger mig en enorm energi att få vara en del av det svenska vinmaskineriet och få fortsätta att berätta och sprida kunskapen om svenskt vin och dess existens.

Man kan inte begära att alla ska älska svenska viner, men vi kan se till att alla får reda på att det finns, möjligheten att prova och att det är ett hållbart gott alternativ.  

Jag önskar alla ett gott nytt svenskt vinår 2020! 

Sommelierns tankar

Mer kunskap, tack!

En av mina bröder, som arbetar i databranschen var ett stort välrenommerat hotell i Västsverige behjälpligt i ett ärende. Mannen på hotellet berättade samtidigt för min bror att de skulle öppna en ny fin restaurang där endast lokala och närproducerade råvaror skulle användas. Man skulle odla sina egna kryddor och bara ha lokala drycker som bland annat lokal öl. Den självklara frågan från min bror, som provat väldigt många svenska viner, var naturligtvis vilka svenska viner de skulle ta in till sin nya restaurang. Det finns inga svenska viner, fick han till svars. Jag ska skicka min bror på er, blev det blixtsnabba svaret från min bror! Sedan berättade han lite om svenska viner och utbredningen av vingårdar i Sverige.

Tänk vad enkelt och bekvämt det hade varit om vi bara hade behövt utgå från våra förutfattade meningar när det gäller allting. Att inte behöva bemöda oss att ta reda på fakta, införskaffa oss kunskap om något eller bara att titta på en person för och göra en förhastad och kanske korkad bedömning, istället för att ge någon eller något chansen. Bara en snabb blick och sedan är det ja eller nej, svart eller vitt. Vi hade haft ett svar på alla frågor, hur ogrundade och felaktiga svaren än hade varit, men ett svar hade vi hela tiden haft. Väldigt trångsynt, tråkigt och dumt och det är väl tur att de allra flesta inte lever efter den devisen.

Nyfikenhet är ju en av de drivkrafter som för oss framåt och leder till att vi utvecklas. Att lära oss mer, träffa nya människor och besöka nya platser är ju saker som berikar tillvaron och ger både trygghet och välmående. För oss sommelierer handlar det om längtan att träffa nya, men även återkommande gäster och provningsdeltagare, som vi kan ge härliga dryckesupplevelser. För alla oss som arbetar med drycker är det viktigt att man hela tiden prova nya drycker och håller sig à jour för att utvecklas i sin profession och att hämta in ny kunskap.

Vi i Sverige har alltid varit väldigt öppna när det gäller att prova vin från i stort sett hela världen. Det har delvis sin grund i att Sverige historiskt inte varit ett vinproducerande land vin och det har egentligen inte spelat någon större roll var vinet kommit ifrån. Lägg där till att vi i Sverige har haft ett väldigt stort och brett sortiment av viner att välja på, vilket lett till vår öppenhet när det gäller våra val av viner. Vi läser våra vinspalter och de viner som rekommenderas köper vi oavsett vilken eller vilka druvor de är gjorda på och var än vinet kommer från i världen. Har vinet fått höga betyg eller hög prisvärdhet så provar vi det, vilket jag tycker är bra och gör att vi upptäcker nya druvor, länder och får nya favoriter. Tilläggas ska också att de som provar viner för pressen oftast har stor erfarenhet och kunskap om vin och är vana att prova mycket vin, vilket gör det lättare för dem att göra sina bedömningar. När vi nu är så öppna när det gäller att prova vin från hela världen, borde vi då inte alla och då menar jag alla, tycka att det är hur spännande som helst att det tillverkas vin i Sverige.

 

 

Mattias Säfwenberg, är Sommelier och dryckesansvarig på Aludden Prôvidore i Lerum,och även författare till boken "Svenskt Vin - en vinvärld som växer" som kom 2019.
Min vision är att sprida budskapet om svenskt vin och försöka synliggöra det för så många som möjligt. Efter många års erfarenhet, vet jag att intrycket och upplevelsen hos de som provar svenskt vin för första gången är mycket positivt. Man kan inte tvinga alla att tycka om svenska viner, men man kan låta alla prova och bilda sig en egen uppfattning.

Jag säger inte att alla måste älska svenska viner, men alla, ja i alla fall alla vinintresserade borde väl tycka att det skulle vara kul att prova och se vad som åstadkoms inom landets gränser. Allt för många gånger har jag hört hur okunskapen lyst igenom i olika sammanhang, där alltifrån sommelierer och krögare har sagt att det inte går att dricka, att det inte går sälja, det är för dyrt och ska absolut inte serveras till mat. Mycket tråkigt och trångsynt att höra. Många gäster jag träffat berättar att de brukar fråga på andra restauranger om de har några svenska viner och också ifrågasätta varför de inte har det. Ofta får de till svar att det finns inga eller om de skulle känna till att det finns så går de inte att dricka eller druvorna odlas i något annat land. I flera fall har vinodlare, gäster och jag själv frågat på systembolaget dels vad de anser om svenskt vin, om det är idé att beställa, och om de skulle rekommendera det om det står i hyllan. Svaren är bland andra, att man får vänja sig vid smaken, det är alldeles för dyrt, det skulle jag inte rekommendera till mat, det går inte att dricka. Tråkigt när man hör detta vi upprepade tillfällen. Märkligt är det också för vi ska väl vara stolta över det som produceras i landet. Vi är ju mäkta stolta över all fantastisk öl som görs numera. Naturligtvis har jag hört mycket gott också från människor som beställt svenska viner från systembolaget och att de varit väldigt behjälpliga med att ta hem det som önskas till sitt lokala systembolag.

Igen, jag begär inte att alla ska älska svenska viner, men jag anser att om man arbetar med viner på ett eller annat sätt så bör man känna till lite om svenska viner. Lättast och roligast gör man det genom att prova olika typer för att sedan kunna göra en bättre bedömning av vinernas dofter och smaker. Det blir också lättare att förmedla och rekommendera gäster eller kunder, med andra ord lättare att sälja in om man känner till dess karaktäristika i glasen. Det finns en anledning till att vi har 25-35 olika svenska viner i vårt sortiment på restaurangen och det är inte bara för att det är en rolig grej. Nej, vinerna fyller ett syfte och fungerar som viner brukar fungera på restaurang, det vill säga de ska passa maten som serveras samt att vissa av dem ska kunna avnjutas på egen hand.

Så anordna i kompisgänget, vinprovarklubben, eller arbetslaget en spännande provning med svenska viner och därefter kan ni göra er bedömning. För då vet man hur det smakar. Kunskap, kännedom och nyfikenhet regerar. Skål på er!